Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför startas nyapartier i din kommun

Flera nya partier har sett dagens ljus i länet sedan förra valet. Något som kan få stor inverkan på den lokala politiken genom att nya samarbeten kan uppstå.

Annons

En förklaring är missnöje. Men ofta handlar det om bristande personkemi inom de traditionella partierna. Det säger Niklas Bolin, doktorand vid Umeå universitet och expert på nya partier.

Nya partier på lokal nivå blir mer och mer vanligt förekommande konstaterar Niklas Bolin.

– Kommuninvånare, både före detta politiker och tidigare icke politiskt aktiva, anser inte att de etablerade partierna löser kommunens vardagsproblem. Därför tar de själva tag i saken. Det är en förklaring, säger han.

Ofta handlar det om enskilda sakfrågor som får människor att ge sig in i politiken och ”starta eget”.

Det här bekräftas av nybildade Laxåpartiets grundare Marko Pekkanen.

– Vi är från början ett missnöjesparti. Laxå har haft rött styre så länge man kan minnas och det händer ingenting. Det blir allt mindre att göra i Laxå och det enda som ökar är utflyttningen, säger Marko Pekkanen.

– Vi vill förnya politiken i Laxå, för att ge de unga en chans.

– Eftersom nya partier också kan vara ett resultat av personmotsättningar i de etablerade partierna, ser vi ofta en del blocköverskridande och ”oheliga” samarbeten lokalt, säger Niklas Bolin.

Framtidspartiet i Lekeberg är precis ett sådant parti. I Hällefors till exempel väntar man till efter valet på vad nybildade Grythyttelistan kan innebära för partipolitiken. Valframgångar och samverkan med Hällefors oberoende kan innebära helt nya maktstrukturer i den lokala politiken.

En annan bidragande orsak till bildandet av lokala partier är spridningseffekten.

– Nya lokala partier i grannkommunen, kan helt enkelt inspirera nya partibildningar i den egna kommunen. Detta är också en förklaring till att antalet lokala partier varierar över landet. Därför finns ofta flera i samma område.

På lokal nivå handlar det mindre om ideologi än på riksplanet. Därför kan nya partier vara svåra att placera på den politiska färgskalan. Det gör det också svårt att säga om det är flest höger- eller vänster-partier som bildas.

– Vi är politiskt färgblinda, säger Marko Pekkanen i Laxåpartiet och säger att det inte går att placera partiet på en vänster-högerskala.

Vad det sedan beror på att vissa överlever längre än andra är däremot svårare att säga. En viktig överlevnadsfaktor är dock ofta det nya partiets inledande framgångar. – Får ett parti stort genomslag i sitt första val, är det naturligtvis enklare att motivera en fortsatt satsning, speciellt om det är tidigare icke-engagerade som står bakom, säger Niklas Bolin.

Fler lokala partier i länet

Norapartiet

Hällefors oberoende

Kraftsamling för Ljusnarsberg

Mer läsning

Annons