Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför stoppas lasern

Ljusspel med laser är allt vanligare på uteställen. Men om de hanteras felaktigt kan det få förödande konsekvenser. Den som får en koncentrerad laserstråle i ögat kan bli blind.

Annons

Ulf Wester är strålskyddsinspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. De har till uppgift att utfärda tillstånd för att få ha den typen av laser.

- SSM gjorde en liten inspektion av olika lasrar på uteställen i Örebro på Valborgsmässoafton. Vi besökte fem ställen med lasrar och bara två av dem hade det tillstånd som krävs, säger Ulf Wester.

Varför måste man ha tillstånd för att använda laserljusspel?

- För att om de hanteras felaktigt eller fallerar rent tekniskt och en koncentrerad laserstråle träffar någon i ögonen blir den personen blind.

Varför hade inte alla tillstånd?

- De säger att de inte förstått att det krävs, något som de är tvungna att känna till. Nu hade de inte börjat användas innan vi kom på besök och de kommer inte kunna göra det heller förrän de har tillstånd. Men de andra ljusanordningar som blinkar och blänker som det kan vara trevligt att dansa till, så de är inte helt beroende av lasrarna.

De platser som besöktes av Strålsäkerhetsmyndigheten och saknade tillstånd var Satin, Frimis och Campus 48h. Däremot hade både Strömpis och Ritz de tillstånd som krävdes.

Satin, ni var en av tre klubbar i Örebro som saknade tillstånd för att använda laserljusspel. Varför har ni lasrar utan tillstånd?

- På grund av att vi inte visste att tillståndet existerade, jag tycker att det har varit dålig information när gäller den delen. De kom och presenterade sig under kvällstid och vi fick visa dem våra två lasrar. De borde ha gått ut med information tidigare eller kontaktat oss under dagtid, säger Ibrahim Cogo, restaurangchef på Satin.

Känner ni till riskerna med att använda laser?

- Jag har väl sett väldigt många lasrar på olika uteställen och som jag vet är det bara farligt om strålen är koncentrerad. Men då skulle förhoppningsvis någon ur personalen lägga märke till det och dra ur sladden.

Är det inte vanskligt att förlita sig på en sådan lösning?

- Men jag förstår inte vad det är för vitts med ett tillstånd egentligen. Även när vi har ett tillstånd kvarstår ju samma risker. Men jag hoppas veklingen att det inte det händer någonting. Jag antar att det inte är så vanligt med den typen av olyckor eftersom de utfärdar tillstånd till de som vill ha det. Men de vill väl ha koll på var det finns lasrar.

De vill också försäkra sig om att de som använder laserljusspel vet hur de ska hanteras…

- Då ser jag fram mot vad de har säga om hanteringen, det är förståss viktigt för oss.

Mer läsning

Annons