Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför studerade USÖ-läkaren Hedenhös diet

Tillsammans med två läkarkollegor har USÖ:s Jonas F Ludvigsson skrivit i Läkartidningen om kostvanorna i julkalender-aktuella Barna Hedenhös.

Annons

– För två år sedan gjorde jag en ”medicinsk studie” till Läkartidningens julnummer som handlade om man blev snäll av pepparkakor, berättar Jonas Ludvigsson.

Hans kollegor fick helt enkelt prova att äta pepparkakor varannan dag, en observatör noterade sedan graden av snällhet.

Artikeln fick enormt genomslag, och Läkartidningens redaktion hörde av sig och undrade om han hade någon ny idé. Då kom Jonas Ludvigsson att tänka på sin favoritserie Barna Hedenhös som ju skulle komma som julkalender, och hur man kunde studera den som en "unik källa" för att få inblick i kostvanorna på stenåldern. Han tog kontakt med två kollegor som är experter på nutrition, alltså kost, och böckerna gicks igenom.

Vilken formulering blev du mest nöjd med?

– Kanske den om att köttförrådet tar större plats än bränslet när Hedenhös far till rymden. Sen noterar vi också att de aldrig uträttar sina behov i serien, vilket vi alltså har tolkat som att de är förstoppade ...

Vad säger du om att Aftonbladet hakade på med ”Forskare varnar för Hedenhös-dieten i SVT”?

– Det värsta är ju att man inte riktigt vet om det var allvarligt eller inte, det finns ju företrädare för stenåldersdiet och det pågår en debatt. Men nu är artikeln på webben uppdaterad, så jag tror att även Aftonbladet förstått att det är ett skämt.

Får läkare skoja i Läkartidningen?

– Det är ju inte tänkt som vetenskap, utan mer som ett julkåseri med glimten i ögat. Förebilden är British Medical Journal, det är därför Läkartidningen tycker att det passar just i julnumret.

Här kan du läsa artikeln om Barna Hedenhös kostvanor i Läkartidningen.

Jonas Ludvigsson, barnläkare på USÖ.

Läkarskoj runt jul

Förebilden i att publicera lättsam pseudo-vetenskap i julnumret är välrenommerade British Medical Journal.

Varje år publicerar tidskriften några humoristiskt skrivna artiklar i numret som kommer fredagen före jul. Det är inte ovanligt att andra media missar humorn och hakar på, ungefär som det kan bli med svenska första april-skämt.

Jonas Ludvigsson minns särskilt studien av alkoholintaget i James Bond-böckerna och den där 100 människor fick skriva på en glasskiva för att se vilken höjd de skrev på. Sherlock Holmes hävdar nämligen att människor skriver i sin egen ögonhöjd, och kunde på så sätt räkna ut längden på bovar.

Mer läsning

Annons