Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De är eldsjälar för alla människors lika värde"

Fyra kvinnor som var och en på sitt sätt gjort mycket för att stärka kvinnor och barn. I går, på Internationella kvinnodagen, blev de uppmärksammade av FN:s kvinnoorganisation UN Women.

Annons
Susanne Lindholm, Mely Ackebo Moberg, Camilla Overgaard och Ulrika Carlsson uppmärksammades  av  FN:s kvinnoorganisationUN Women för sitt arbete med att förbättra livet för kvinnor och barn.

UN Women Örebro länsavdelning ordnade en fest i går kväll, kvinnodagen till ära, i samarbete med Svensk-kurdiska kulturföreningen. De kurdiska kvinnorna stod för maten och bjöd på kurdiska rätter. Men före maten och själva festen delade UN Women ut pris till fyra kvinnor som arbetar för kvinnor och barn i länet. Priset bestod av ära och ett diplom ”Utmärkta kvinnor” från UN Women.

Bakom priset står Zozan Baransson från UN Women som tyckte att det var dags att uppmärksamma lokala kvinnors arbete.

– De är eldsjälar för alla människors lika värde, sade hon.

Nätverk mot mobbningUlrika Carlson var först ut att uppmärksammas. Hon har dragit i gång ett nätverk mot mobbning där olika organisationer och kommuner och landsting är engagerade.

Bakgrunden är att Ulrika själv var ett mobbat barn i låg- och mellanstadiet.

När hon för några år sedan läste om omfattande mobbning i länet, agerade hon. Hon vill inte att hennes eget barn ska utsättas för vad hon själv utsattes för.

– Nu har jag tagit ytterligare ett steg och bildat en förening av nätverket. Min dröm och vision är att skapa ett hus där barn och ungdomar kan känna sig trygga och känna att de inte är ensamma, sade hon.

Camilla Overgaard uppmärksammades för att hon efter många år med självmordstankar efter sexuella övergrepp i barndomen nu gått vidare.

– Jag funderade på att hoppa framför bussen eller gå vidare och berätta om mina upplevelser. Jag valde att berätta, sade hon i går.

Arbetar med en bokNu arbetar hon med att skriva en bok om sina upplevelser och hon är också ute och föreläser.

Susanne Lindholm uppmärksammades för sitt arbete med att hjälpa invandrarkvinnor igenom asylprocessen. Hon presenterades som en Moder Teresa av Zozan Baransson.

EngagemangSusanne berättade att hennes engagemang väcktes i samband med att en kvinna och hennes barn skulle utvisas till Iran. Susanne kämpade i flera år tills familjen fick stanna och har sedan fortsatt engagemanget vid sidan av sitt arbete som biträdande hotellchef på Hotell Livin och politiker inom Kristdemokraterna.

– Jag drivs av min kristna tro. När jag möter kvinnor som sökt sig till Sverige med sina barn känner jag att jag hade kunnat vara den personen, sade hon.

”Bygga broar”Den fjärde kvinnan som uppmärksammades var Mely Ackebo Moberg. Hon flyttade till Sverige från Peru för drygt 20 år sedan. Genom åren har hon skapat ett stort nätverk och hon pratade om vikten av arbete och föreningsengagemang som vägar in i det svenska samhället.

– Min uppgift är att bygga broar mellan svenskar och invandrare. Jag vill lära känna alla, alla har något positivt att bidra med, sade hon.

Mer läsning

Annons