Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De cyklar på natten- för ökad trygghet

I fredags och lördagskväll förra veckan cyklade flera personer tillsammans på väster i Örebro. De ville förhindra fler överfall och skapa en trygghet för de kvinnor som var ute.

Annons

I höst och vinter har tio kvinnor blivit våldtagna eller utsatts för våldtäktsförsök i Örebro. När Patrik Söderman läste om den senaste våldtäkten vid Eurostop bestämde han sig för att göra något. Han skrev en insändare och uppmanade alla som kan att sluta upp med en cykel vid Karlaparken på fredagskvällen.

– Hopplös situation? Nej, absolut inte! Övergreppen kan förhindras om presumtiva våldsverkare utsätts för störningsmoment, och störningsmomenten det är vi – ni och jag, skrev han.

Vid 22-tiden på fredagen var det åtta cyklister som slöt upp vid Karlaparken. De delade upp sig och körde sedan runt två och två. En av dem var Rebaz Ismail från föreningen Män för jämställdhet.

– Tanken är att det ska finnas folk på gatorna vid de här tiderna, och om en kvinna går ensam då är det en liten trygghet för henne, säger han.

Han påpekar att de bara ska finnas på gatorna som ett stöd och trygghet för kvinnor samt vara ett störningsmoment för våldsverkare.

– Polisen kom till Karlaparken på kvällen och informerade oss. De talade om vad vi ska göra och vad vi inte ska göra. Vi ska inte hamna i den situationen att vi tar polisens roll, säger Rebaz Ismail.

Det var sex personer som kom dit på lördagen. En lärdom är att några kan börja lite senare.

– Jag stannade till två på natten och några till halv fyra, säger Rebaz Ismail.

Hoppas på fler deltagare

Han hoppas att fler vill vara med. De ska patrullera fler gånger, men de vet inte när ännu.

– Men det här är inte lösningen, lösningen är att påverka killarnas syn på tjejerna, säger han.

Polisens utredning av våltäkterna pågår för fullt.

-Vi jobbar på det. Det finns inget nytt just nu, men vi har mycket att göra. Vi har mängder av uppgifter att kontrollera, förhör att hålla och spår att gå till botten med och följa upp. Just nu väntar vi på analyssvar från SKL, och hoppas kunna få dem idag eller i morgon, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

Mer läsning

Annons