Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har en dålig arbetsmiljö

Mycket övertid, stress och även hot är inslag i arbetsmiljön för fackförbundet ST:s medlemmar. En undersökning från i somras har nu brutits ned till länsnivå och föga överraskande är problemen i Örebro län ungefär lika stora som i landet i övrigt.

Annons

Bland ST:s medlemmar finns personal på Försäkringskassan, som hanterar många av de ersättningar som politikerna har förändrat de senaste åren.

– Det är mycket fokus på produktion, vi känner av ett ökat krav på att vi ska hinna med mera, säger Lena Aderud, som är samordnande arbetsmiljöombud på Lokala försäkringscentret, LFC, i Örebro. Ledningen gör beräkningar av hur lång tid vi ska prata med försäkrade. Samtidigt är det människor vi arbetar med och hur långt ett samtal kan bli är väldigt individuellt.

För mycket att göraST:s undersökning visar att över 60 procent medlemmarna i ST tycker att dom har för mycket att göra, nästan hälften menar att resurserna inte räcker till för att klara uppdraget och fem procent har blivit utsatta för våld eller hot det senaste året.

– Hur besvärlig arbetsmiljön är påverkas mycket av vilken roll man har, säger Lena Aderud. En del arbetar mot personer som är arbetslösa, andra mot arbetsgivare och det är olika.

Omprövade ersättningarSylvia Seeberg svarar för arbetsmiljöfrågor i ST:s sektionsstyrelse i länet.

– Det är många av våra medlemmar som har en tuff situation, säger hon. Det är många ärenden där det blir avslag och nu kommer man också att satsa hårdare på att följa upp gamla ärenden. det kommer säkert att leda till att många får sina ersättningar omprövade.

Bättre arbetsmiljöHon säger att de närmaste cheferna på lokalkontoren sliter för att få till en bättre arbetsmiljö.

– Men dom har ingen makt. Högre upp i organisationen ser man att det finns för mycket arbete, men man har inga pengar. I stället för att det äskas mer pengar kan vi få höra att personalen tagit ut för mycket semester så att dom som är kvar inte hinner med.

Mycket övertidST:s undersökning visar att ungefär hälften av dem som svarat på enkätundersökningen arbetar övertid varje vecka, nästan lika många upplever att de fått mer jobb det senaste året och 25 procent tycker inte att dom har fått utbildning nog att klara arbetsuppgifterna.

– Vissa av oss har beordrats övertid med fyra timmar i veckan för lång tid, säger Sylvia Seeberg. Nu har vi fått en ny chef för de nationella försäkringscentrerna, som har en lite annan inställning till bemanningsfrågorna och jag hoppas det kan bli bättre.

Mer läsning

Annons