Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lovar att ställa bilen under ett helt år

– Det gäller att snöröjningen fungerar i vinter. Annars kan det bli lite tufft, säger Emil Seiz med ett skratt.

Annons

För andra året i rad har omkring ett femtiotal Örebroare valt att utmana sig själva genom att ta cykeln till jobbet i stället för bilen. Emil Seiz och Zandra Ahkolia är två av dem.

Årets cykelprojekt, som är ett samarbete mellan Örebro kommun och universitetet, drog i gång 1 april. Tanken bakom projektet är att om fler människor cyklar till jobbet så mår fler människor bättre.

– Visst kan det ta emot i bland. Men redan efter lite drygt tre månader känner jag mig mindre flåsig, fortsätter Emil och får medhåll av Zandra.

– Ja, för mig är det i första hand en bättre hälsa jag tänker på, säger Zandra. Men det blir också billigare, det är dyrt att köra bil.

– I förlängningen är det förstås också bra för miljön om färre människor tar bilen till jobbet om man kan gå eller cykla.

Att ändra vanor är dock inte helt enkelt i den värld vi lever i och där många tider ska passas, det ska skjutsas och det ska handlas.

– Visst är det så. Jag kör ju barnen till dagis så nu måste jag gå upp en kvart tidigare. Men det funkar bra, berättar Emil.

Och både Emil och Zandra tycker att Örebro är en fantastisk cykelstad.

– Det är lätt att cykla här, så fler borde göra det.

Mer läsning

Annons