Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De representerade för47 miljoner på fem år

Kostnaderna för representationen i Örebro kommun har ökat rejält de senaste åren. De senaste fem åren har representationen kostat över 47 miljoner.

Annons

– Det är förskräckliga siffror, menar Murad Artin, kommunalråd för vänsterpartiet.

Förra året lades drygt 9,5 miljoner kronor på representation och gåvor i Örebro kommun. 2008 var utgifterna över 12 miljoner kronor och det står att jämföra med kostnaderna under den andra delen av 90-talet då representation per år kostade kommunen mellan 4 och 6 miljoner kronor.

Varför viktig?

Vad får man då ut av representationen och varför är den så viktig?

Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (Fp) menar att representation aldrig får bli vardag.

– En väl genomförd representation är bra men det måste finnas en tanke och en målsättning med den. Om man till exempel bjuder in till ett möte med en samarbetspartner under någorlunda gemytliga former är det bra, men samtidigt får det inte bli slentrian. Då kan man ifrågasätta representation, menar Werme.

Av 2009 års kostnad på ca 9,5 miljoner var endast en fjärdedel extern representation, alltså gåvor, bjudningar och annat för gäster. Den stora kostnaden ligger i den interna representationen som uppgick 7,2 till miljoner kronor.

Personalfester

Enligt kommunens egna dokument kan denna interna representation handla om personalfester, informationsmöten, arbetsplatsträffar och liknande. Kommunen har även en policy tagen så långt tillbaka som 1996 och den sätter ramarna för vad representationen får innehålla och hur den ska redovisas. Men som NA visade i går finns det flera exempel på hur policyn inte följs.

Och enligt Werme finns ingen kontinuerlig utbildning kring representationsreglerna.

– Nej det gör det inte. Man känner till det översiktligt, att namn ska stå med och att det inte får bjudas på alkohol. För min del är det i ringa omfattning, jag borde kanske ha haft mer representation de senaste fyra åren än vad jag har haft. Jag tror att jag aldrig har bjudit på någon middag, möjligen en sallad till lunch någon gång.

Blir förvånad

Murad Artin blir förvånad när han hör hur kostnaderna har ökat.

– Det är förskräckliga siffror och jag hoppas verkligen att vi har agerat utifrån de ramar som finns. Den stora delen betalar vi naturligtvis själva men det kan någon gång bli köp av en blomma, lunch eller något liknande vid representation, Artin.

Så det har inte funnits de här signalerna tidigare?– I Vuxam (Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden) där jag sitter har det funnits nämnder som haft väldigt höga kostnader och andra nästan inga alls. Det har jag tyckt varit konstigt och också påpekat.

Men någon översyn av den totala representationskostnaden har inte gjorts?– Nej, jag tror inte att det har gjorts de senaste åren.

Mer läsning

Annons