Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De röjde efter Disco-EM

Att få ett Disco-EM att hålla takten kräver folk. När de stora utgifterna är betalda är pengarna slut. Utan volontärer – ingen tävling.

Annons
Rullar ihop golv. Marcus Wall (till vänster) har varit DJ under tävlingen och hör till dem som får betalt. Sten Lindstrand däremot har jobbat gratis hela veckan som så kallad floormaster. ”Det här gör man för att det är kul”, säger han.

Sekunderna efter att den sista segerpokalen är utdelad, strålkastarna släckts, musiken tystnat byts ordningen i gamla hallen i Idrottshuset ut mot ett myller av folk som utplånar spåren av Disco-EM som pågått i fem dagar och samlat 1370 dansare.

Att röja upp efter diskoeliten är mycket mer än att sopa upp glitter och paljetter. Ljusramper ska monteras ner, golv rullas ihop och grejer flyttas.

Det är bråttom. Hallen är hyrd till klockan 14. Efter det kostar den 700 kronor i timmen och för det finns ingen budget.

Att få svar på exakt hur många som ställt upp gratis är inte helt lätt. Men för varje dag finns en lista med mellan 30 och 40 personer som ställer upp. De har hållit ordning, assisterat domare, skött transporter, städat och uppdaterat sidor med resultat och bilder.

Jenny Pettersson och Kerstin Blommengren har ansvarat för entrén under nästan alla tävlingsdagarna.

– Det är roligt att ställa upp och så lär man känna varandra. Och allt har gått bra, säger de medan de börjar röja upp.

Sten Lindstrand sliter med golvmattorna som ska rullas ihop. Hela veckan har han sett till att de tävlande kommit in och ut på dansgolvet som de ska.

– En så kallad floormaster som det kallas på större tävlingar. Det måste fungera, annars tar det för lång tid. Det här gör man för att man tycker det är kul. Det går inte utan funktionärer, säger Sten Lindstrand.

Arrangör Knut Säborg uttrycker stor tacksamhet till volontärerna.

– Våra funktionärer tar semester och ledigt för att hjälpa till och stötta och det är otroligt. Jag är så tacksam och de är otroligt duktiga, säger han.

Kirsten Dan Jensen från Danmark är den Internationella dansorganisationens representant på plats. Hon har ett stort inflytande över vilka platser som får uppdraget att stå värd för stora dansarrangemang.

– Det gäller att klara av att organisera det fullt ut, att ha ett bra arbetslag, en bra hall och goda faciliteter, säger hon och konstaterar att det har Örebro och därför har man fått värdskapet för EM.

Det gäller också för nästa stora tävling, VM i november nästa år, som Sverige fått i konkurrens med Tjeckien. Då deltar cirka 2000 dansare och då kommer volontärerna att behövas igen.

– Det kommer att behövas lika mycket folk men då är det fyra dagar i stället för fem, säger Knut Säborg.

Domare som NA pratar med tycker att evenemanget fungerat bra och att dansnivån generellt sett är hög.

Men Knut Säborg är besviken på att Idrottshusets nya hall inte kunde nyttjas som planerat på grund av hög hyra.

– Det gjorde att det blev onödigt varmt och trångt och så fick vi planera om allt i sista stund och det drog också extra tid och folk, säger han.

Har budgeten på 600 000 kronor hållits?

– Det vet jag inte än. Men om inte så det mitt företag som står med ansvaret.

Sista prisutdelningen. Strax är volontärerna i gång med att röja och städa.
Ljus. ”Det här evenemanget är ovanligt stort för oss”, säger Markus Karlsson och Mårten Lundmark som driver hobbyfirma.
Frivilliga. Jenny Pettersson och Kerstin Blommengren har chefat över entrén. ”Det är roligt att ställa upp.”
Reportage om bakom kulisserna på Disco EM

Mer läsning

Annons