Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar över flygplatsen

En uppgörelse om Örebro flygplats har slutits i landstingsstyrelsen.

Annons

Den innebär att Örebro läns landsting tillsammans med Örebro kommun blir majoritetsägare och Karlskoga och Kumla kommuner äger var sin minoritetsdel. Uppgörelsen bygger också på att de inblandade kommunerna de närmaste veckorna godkänner affären.

Två partier emotMen det finns ingen politisk enighet i landstingsstyrelsen bakom satsningen. Folkpartiet och Miljöpartiet reserverar sig mot beslutet.

Flygplatsens viktiga roll för att utveckla och stärka regionen är det främsta skälet för att landstinget vill satsa. Man ser framtida möjligheter att utveckla länet till ett transportcentrum med samverkan mellan flygplatsen, järnvägen och de terminaler som finns i länet.

Stöd av V och Kd

Marie-Louise Forsberg Fransson(S) ordförande i landstingsstyrelsen ser det nya flygplatsbolaget som en möjlighet att i framtiden bredda ägandet genom att få in det lokala näringslivet i flygplatsbolaget.

Tisdagens  uppgörelse har kommit till genom en uppgörelse mellan Socialdemokrater och Moderater i landstingsstyrelsen och med stöd av Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

Det vill säga den politiska majoriteten och oppositionen i landstinget har splittrats i frågan, där Socialdemokrater och Moderater i kraft av sin gemensamma makt drivit igenom beslutet.

Mer läsning

Annons