Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De trampar för en god sak

Cykelloppet Ride of hope ger många sköna mil i sadeln och en del trötta ben, men framför allt ger det mycket pengar till Barncancerfonden.

Annons
Patrik Jämtvall, från Örebrocyklisterna.

Ride of hope är inget vanligt etapplopp på cykel. Vem som helst kan hoppa in och var med på en sträcka eller så kan man köra alla nio om man vill. Det finns olika startgrupper beroende på hur snabbt man vill cykla, och alla hänger ihop hela sträckan.

– En del är hyfsat otränade. Det är inga elitmotionärer, utan motionärer. Det är ingen tävlingen och inget lopp där vi tar tid. Är man med så är man, säger Billy Ydefjäll, projektledare för Ride of Hope.

Det är 53 cyklister som kör alla etapperna och sedan räknar man med att det totalt ska bli 1000-1100 starter under loppet. Det kostar 200 kronor att var med på varje etapp. Pengarna går till Barncancerfonden.

Friskvård

– Det är ett jättebra sätt att samla in pengar. Dels exponerar vi cykelsporten, dels samlar vi in pengar till Barncancerfonden och så gör vi något väldigt bra, nämligen friskvård, säger Billy Ydefjäll.

Tisdagens sträcka från Skövde till Örebro var 17 mil.

– Det är roligt att cykla och för ett bar ändamål. Det kan inte bli en bättre semester, säger Kenneth Karlsson från Igelfors.

Han är en av dem som kör alla nio sträckorna, som är på totalt 125 mil. För att klara det måste man vara en van cyklist.

Roligt med grupp

– I dag har vi kört ganska fort, men det handlar inte bara om det. Vi blir påminda om varför vi är här vid föreläsningar på kvällarna, säger Kenneth Karlsson.

Örebrocyklisterna deltog i arrangemanget och de genomförde samtidigt Minivättern för barn i vid Ride of Hopes målområde utanför Brunnsparken, för att få barn att få upp ögonen för cykel. Sträckan var 1,5 kilometer. Nathanael Roxenmyr, 6 år, gillade det skarpt, och körde tre rundor.

– Det är roligt med guppen i nedförsbackarna. Jag körde jättesnabbt, men nu är jag jätte, jättetrött, säger han med sin medalj runt halsen.

En god sak. Arrangörerna siktar på att nå miljonen i år.

Ride of Hope

Det är fjärde året som Ride of Hope körs för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Loppet går från Lund via Halmstad, Göterborg, Skövde, Örebro, Linköping, Katrineholm, Västerås och Uppsala till Stockholm. Nio etapper på totalt 125 mil.

Anmälningsavgiften på 200 kronor per etapp går direkt till insamlingen. Vid anmälning på plats kostar varje etapp 300 kronor. Man samlar även in pengar via sponsorer och gåvor från privatpersoner.

Mer läsning

Annons