Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De två sista åren har varit tuffa”

Länsmuseet får i dag en ny chef. Nu berättar den avgående chefen Mikael Eivergård varför han valde att sluta. 

Annons
Slutar. Mikael Eivergård, till vänster, lämnar Örebro och Länsmuseet får en ny chef. Här syns han på en presskonferens om museets svåra ekonomiska situation 2013.

– Jag kunde känna att museet var mer som en budgetpost än som något viktigt för vår region, säger han.

I sex år var Mikael Eivergård chef för Örebro läns museum. I november valde han att inte längre vara kvar. Han beskrev sig själv som urlakad av de senaste årens svåra ekonomiska situation.

Du sa upp dig mycket på grund av alla besparingar, hade du önskat att det blivit lite mer reaktioner?

– Jo (skratt), det är klart. När man presenterar i flera omgångar hur läget är, då ville man ju gärna ha en kraftfullare reaktion. Jag hade önskat att det blivit ett samtal med huvudmännen hur vi ska lösa det här.

Men i stället blev det ganska tyst. Mikael Eivergård jobbade halvtid med att avsluta olika uppdrag. Den administrative chefen Lars Norling blev tillförordnad museichef och nu kommer en ny som ska ta över. Samtidigt har inte ekonomin blivit bättre.

– De sista två åren har varit tuffa. Vi har minskat med sju-åtta personer och grundproblemet är ju att anslagen har urholkats.

– Jag har försökt jobba hela tiden för att få politikerna att inse att ska vi ha ett länsmuseum i jämförelse med andra museum då måste de ekonomiska förutsättningarna finnas där, säger Mikael Eivergård och jämför med Värmland där anslagen för utställningsverksamheten ligger på 1,5 miljoner mot Örebros 300 000 kronor per år.

Men du fick inget gehör?

– Nej, det tycker jag inte. Det stora problemet är också att Örebro kommun inte ger en krona till museet, så ser avtalet från början av 1990-talet ut. Anslagen kommer från staten och landstinget och utmaningen är att få Örebro kommun att bli intresserade av det museum man har som ligger mitt i stan.

Trots besvikelsen över det bristande engagemanget från politikernas håll så vill inte Mikael Eivergård säga att han lämnar Örebro med en dålig känsla i kroppen. Han har trivts, tyckt om museet och personalen och går nu vidare för att jobba på heltid med projektet Heterogena kulturarv – att ändra framtiden.

Projektet fick han anslag till i höstas men eftersom det är knutet till en person och inte till arbetsplatsen tar han med sig projektet när han slutar.

Vad ska projektet resultera i?

– Jag jobbar med en forskningsdel som ska bli en bok men det här ingår i ett större projekt som ska bli en utställning som ska turnera runt i Sverige. Utställningen är knuten till regionmuseet i Kristianstad.

Fotnot: Länsmuseets nya chef presenteras i dag på en presskonferens klockan 10.

Bor i Stockholm

Namn: Mikael Eivergård.

Ålder: 56 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Fru och tre vuxna barn.

Gör: Slutar som chef för Örebro läns museum. Går inte vidare till någon annan fast anställning utan ska arbeta med forskningsprojektet Heterogena kulturarv och skriva en bok. Projektet har fått 514 000 kronor i anslag från Riksantikvarieämbetet.

Mer läsning

Annons