Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De unga kvinnornabyter arbete oftast

Det är vanligare att män än kvinnor byter jobb i Örebro. Men unga kvinnor är allra piggast på att byta jobb. Det visar färska siffror från SCB i Örebro.

Annons

Mellan 2007 och 2008 bytte 8 429 personer jobb i Örebro. Det motsvarade 12,3 procent av den totala arbetskraften. Under samma period var det 711 fler män än kvinnor som bytte jobb. En orsak till det är att fler kvinnor jobbar inom offentlig sektor där jobbyte är ovanligare jämfört med den privata sektorn.

Men tittar man närmare på åldersgrupper finns det stora skillnader. Piggast på att byta jobb i Örebro är unga kvinnor mellan 20-22 år. Och överlag är det större rörlighet bland unga än äldre på den svenska arbetsmarknaden.

– I vissa branscher är personalomsättningen stor, till exempel restaurangbranschen där många unga jobbar, berättar Jan Andersson, utredare på SCB som ligger bakom undersökningen.

Fram till 30

Fram till 30-årsstrecket byter vi jobb i högre utsträckning. Men sen händer något.

– Jag tror det ligger i människans natur att vi blir mer trygghetsberoende mellan 30-40. Då är man inte lika pigg på att byta jobb med tanke på att det är en period som innebär familjeliv för många.

Och ju äldre vi blir desto mindre benägna är vi på att byta jobb, oavsett kön. Extra tydligt blir det när vi har passerat 45 år. Sifforna sjunker sakta men säkert fram tills pensionsåldern på 65 år.

– Men överlag är det stor rörlighet på den svenska arbetsmarknaden. Omkring en halv miljon svenskar byter jobb varje år.

Samtidigt är det väldigt konjunkturkänsligt. Under högkonjunktursåren 1987-1990 bytte omkring 700 000 personer arbetsplats varje år. Men under den värsta krisperioden 1993-1994, låg siffran endast på 322 000.

Mer läsning

Annons