Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De väntar inte med att skaffa barn

För 22-årige Linus Fröberg kändes det självklart att få barn nu. 27-åriga sambon Annika Arvidsson var mer tveksam.

Annons

– Jag blev gravid mitt under tävlingssäsongen, vilket ju inte var den bästa tajmingen, säger Annika Arvidsson som är före detta elitspelare i Örebro volley.

Spjälsäng, bebiskläder och leksaker väntar i ett rum i lägenheten i Ladugårdsängen där paret Annika Arvidsson och Linus Fröberg bor.

I september beräknas deras första barn komma. Graviditeten var inte direkt planerad, men ändå välkommen. Paret har varit ihop i två år.

– Jag är färdigutbildad idrotts- och svensklärare för gymnasieelever. Visserligen har jag inget fast jobb ännu, men det känns bra ändå. Resa kan man göra sedan också, när bebisen kommer, om man känner för det. Att just resa är inte viktigt för mig just nu, säger Annika Arvidsson.

Linus Fröberg nickar instämmande.

– Jag har inte pluggat och kanske att jag gör det i framtiden. Jag får se hur det känns. Just nu jobbar jag på ett lager och spelar volleyboll i Vingåkers VK, säger han.

Eftersom medelåldern för förstagångsfäder har varit cirka 30 år i Sverige de senaste tio åren är det nog många som skulle räkna Linus Fröberg som ung pappa. Själv ser han det inte så.

– Mina föräldrar fick mig i den åldern. De tycker inte att jag är för ung och det tycker inte jag heller.

– Om folk har fördomar för att jag är ung? Antagligen, fast i så fall vågar de inte komma fram till mig och säga något. Alla kompisar blev glada när de fick reda på det.

För Annika Arvidsson var det lite annorlunda.

– Det är inte många av mina vänner som har barn. De flesta spelar volleyboll och väljer att få barn senare. De vill spela klart först.

Paret tror att många väljer att vänta med barn eftersom de vill fixa till livet först med ekonomin, jobb, utbildning och drömmar. Allt ska vara ordnat och klart.

Men så tänker inte Linus Fröberg och Annika Arvidsson. Visst tror de att livet kommer att förändras, att vara småbarnsförälder är ingen dans på rosor.

– För mig kommer det att bli en stor omställning. Jag brukade spela volleyboll ungefär tjugo timmar i veckan, det kommer jag inte att kunna göra. Att komma tillbaka som elitspelare blir nog svårt, säger Annika Arvidsson.

Linus och Annika tror att det finns fördelar med att inte vänta allt för länge med att få barn. Den största fördelen är att man är just ung och i god fysisk form.

– Jag skulle inte vilja vara 60 år när mitt barn är tio år, säger Annika Arvidsson.

Vad de ser mest fram emot nu?

– Att få lukta på bebisen, säger Annika Arvidsson.

Mer läsning

Annons