Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De vill att vi ska bli desperata"

På häktet i Centralafrikanska republikens huvudstad rasar ett psykkrig.På enda sidan: Erik Mararv.På andra sidan: landets rättssystem.

Annons
Emelie Mararv.

Två kontinenter skiljer familjen åt. Emelie Mararv och parets två små pojkar Theo och Axel väntar i lägenheten i bostadsområdet Mellringe i Örebro. Erik Mararv väntar i häktet i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui.

Så är läget sedan över fem veckor tillbaka. Det var då Erik greps tillsammans med elva av parets anställda. Nu hålls han och de anställda häktade i väntan på utredning, som åklagaren sagt.

Väntar på mutor

– De vill bara att vi ska bli så desperata att vi erbjuder dem mutor. Men det kommer inte att hända. Vi låter rättvisan ha sin gång, säger Emelie Mararv.

2012 skulle bli året då Mararvs företag Cawa Safari börjar gå med vinst. Men alla planer omkullkastades när anställda i företaget hittade sex döda unga män vid en bäck i safariparken 22 mars.

Ihjälslagna

De sex männen hade blivit ihjälslagna med klubbor och machete. Några var bakbundna, några var nakna. Sedan fann spårare ytterligare sju män, alla dödade.

Erik Mararv ringde myndigheterna och dagen därpå kom militär och polis till platsen.

De dödade hittades på torsdagen. På söndagen åkte Erik Mararv till huvudstaden för att själv informera polisen om händelserna. Då hade ryktena redan börjat gå att familjen Mararv var skyldig till morden.

– Vi tänkte att det var bra att själva söka upp polisen, men det gick inte riktigt som vi trodde, berättar Emelie.

Sattes i häkte

Erik och 11 anställda greps och sattes i häkte.

– Det är klart att jag är orolig och att jag hoppas att de ska släppas så fort som möjligt, men jag kan inte säga att jag känner mig rädd, berättar Emelie.

Den enda som kan ligga bakom morden i safariparken menar hon är gerillagruppen Herrens motståndsarmé (Lord’s Resistance Army, LRA), ledd av Joseph Kony.

– De döda var lagda i en ring med huvudena inåt. Det är så LRA gör, har vi fått lära oss, berättar Emelie.

Telefonkontakt

Maten i häktet till Erik och de anställda betalar paret genom sitt företag, eftersom det inte bjuds på någonting att äta där. Eriks mamma och syster är på plats i huvudstaden och ordnar med det praktiska runt maten och annat.

Emelie och Erik har kunnat prata med varandra på telefon varje kväll.

– Annars hade det känns mer jobbigt än vad det gör nu, säger Emelie.

Sorgligt men bra

Eftersom familjen bor växelvis i Örebro och i safariparken är pojkarna vana vid att pappa är borta ibland.

– Det är sorgligt på ett sätt, men samtidigt bra i den situationen som är nu, säger Emelie.

NA träffar henne i parets lägenhet i Mellringe. Theo, 3,5 år, och Axel, 2 år, är på förskolan. Emelie jobbar hemma över internet med företaget.

Missionärsbarn

Hon och Erik har varit ett par sedan de var 16. I dag är de 27 år gamla. Det var också som 16-åring Erik satte sin livsdröm i verket: Han utbildade sig till jaktguide.

De är båda missionärsbarn, deras föräldrar tillhör dåvarande Örebromissionen. Emelie och Erik träffades när de gick i skola tillsammans i Centralafrikanska republiken och de gifte sig 2005.

– Jag minns när vi såg det där stora området i östra landet på kartan. Det var helt tomt och helt grönt. Då kände vi att vi ville satsa på att bygga upp något eget, berättar Emelie.

Arrenderar marken

De driver sitt företag, Cawa Safari, sedan 2006. De arrenderar marken och jakträttigheterna av staten. Närmaste samhälle är Bakouma. Safariparken ligger två dagars bilresa från huvudstaden.

De har jakträttigheter på flera olika sorters antiloper, vårtsvin, buffel och även på tre lejon per år.

Inkomsterna är stora, utgifterna likaså. Mest kommer jaktsällskap från USA och Centraleuropa.

300 anställda

Jaktsäsongen infaller mellan december och maj, och då har Mararvs upp till 300 säsongsanställda i parken.

– Det går också mycket pengar till att betala alla statliga avgifter och skatter. Vi vill göra det rätt, utan några svarta pengar, berättar Emelie.

Landet är annars genomkorrumperat. Emelie menar att det är något som går att tackla, bara språkkunskaperna och kännedom om landets kultur finns.

Svår situation

Både hon och Erik talar landets två huvudspråk: franska och sango.

Häktningen av Erik och de elva anställda innebär en svår situation inte bara för familjen, utan även för företaget.

– Jag har fått avboka sex jaktsällskap som skulle ha kommit under april, berättar Emelie och fortsätter:

– Det var i år som vi hade räknat med att företaget skulle kunna börja gå med vinst, men nu blev det inte så.

Fotnot: Cawa står för Central African Wildlife Adventures – Viltäventyr i Centralafrika, fritt översatt.

Mer läsning

Annons