Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattera: "Nya betygssystemet är orättvist"

Det krävs förändringar för att det nya betygssystemet ska bli rättvist. Det säger några avgångselever på Virginska skolan.

Annons
Evelina Borneback, Hampus Frodell och Ida-Henrietta Pegers är den första årskullen som slutar gymnasiet med det nya betygssystemet.

Nu är slutbetygen satta för dem som går ut gymnasiet. Det blir den första årskullen som får betyg med det nya betygssystemet, som det har pratats mycket om.

– Ja, det är väldigt många som klagar. Både lärare och elever, säger Hampus Frodell i klass SAC11.

Vet ni vad som krävs?

– Vi får matriser av lärarna, men ibland är det lite luddigt, säger Ida-Henrietta Pegers i klass SAD 11

– Ja, de är luddiga. Det tycker inte bara vi. Det tycker även lärarna, säger Hampus Frodell.

En kritik har varit att om du har betyget A på alla delmoment i en kurs, men faller till ett E i ett enda så är du fast på D i betyget totalt.

– Man borde kunna mötas i mitten. Är du A i allt, förutom att du blir nervös muntligt och inte kan tala, måste man kunna mötas på vägen för du har så många kvaliteter i övrigt, säger Ida-Henrietta Pegers, och fortsätter:

– Lärarna brukar försöka hjälpa till ändå, men det är inte alltid det är så lätt.

– Det gör att folk tappar motivationen om de vet att de har varit dåliga på ett område och gått vidare från det. Varför ska man då kriga för att få ett A totalt om man redan fått ett D, säger Hampus Frodell och konstaterar:

– Hade man en tuff hösttermin kan man lika gärna skita i vårterminen, kanske vissa känner.

– Då borde man kunna kompensera upp det så det blir ett C i alla fall, säger Evelina Borneback i klass SAD 11.

I den kritik som först framfördes i radions Ekosändning på onsdagen sades det att en dålig dag kan förstöra ett slutbetyg. Ida-Henrietta Pegers påpekar dock att det går att komplettera om du har en dålig dag.

– Våra lärare fungerar så i alla fall. Har du en dålig dag påverkar inte det så mycket, men är du dålig inom ett område så påverkar det jättemycket, säger hon.

Det har också blivit svårare att få högsta betyg, vilket eleverna inte upptäckte genast.

– Det var först framåt vårterminen. Lärarna visste inte riktigt heller. Det var ett nytt system så det blir tufft för dem också, säger Hampus Frodell.

– Man vill få så bra betyg som möjligt, men känner att det är i princip omöjligt att få A och då blir man stressad av det, säger Evelina.

– Man uppfattar kanske att A är detsamma som ett MVG i det gamla systemet, men det är mycket svårare. B är ett MVG, säger Ida-Henrietta Pegers.

Ida-Henrietta Pegers ser dock även möjligheter med det nya betygssystemet.

– Skulle de ändra så att det blev ett mer rättvist system så är det bättre än det gamla. För det finns fler betygssteg, säger hon.

Mer läsning

Annons