Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade rum ska minska köer på vårdboenden

Platserna på vård- och omsorgsboenden i Örebro räcker inte till. Kön är lång och nu har kommunen börjat med delade rum.

Annons
Elvy Dahlgren, snart 97 år, väntar på ett nytt hem. Hon och dottern Birgitta Dahlgren hoppas den erbjudna platsen på Sirishof blir bra.

Vid årsskiftet passerades 100 personer i kö till ett vård- och omsorgsboende i Örebro kommun. I februari var det visserligen nere i 73 personer, men det är fortfarande en hög siffra.

– Det är mycket. Vi har en lång kö i dag. Sedan kan vi ha lite svårt att säga hur lång den får vara. Då är det snarare tiden vi tittar på. Men man ska inte stå längre i kö än tre månader, säger Karolina Samuelsson, förvaltningschef för vård och omsorg.

När det gäller antalet platser i boenden är det inte på vårt bord, förklarar Karolina Samuelsson. Hon berättar att det inte finns några platser som står tomma. Vad som kan göras i verksamheten för att hantera den svåra situationen med en lång kö är att försöka förtäta med befintliga platser, kanske bygga ut någonstans eller dela på rum.

– Vi har planerat att dubbelbelägga i fem rum. Det är redan i gång. Det finns möjligheter att göra det på några platser till, säger Karolina Samuelsson.

Det viktigaste är att få ned väntetiderna, inte hur många som står och väntar i kön, menar Rasmus Persson, ansvarigt kommunalråd. Han berättar att de har ett antal strategiska beslut att ta nästa månad när det gäller boendekön.

– Vi jobbar febrilt med olika lösningar Vi kommer att lösa situationen på ett eller annat sätt för det är inte hållbart i dag, säger han.

Chatta med kommunalrådet Rasmus Persson (C) om den långa kön till vård- och omsorgsboenden. Onsdag 25 mars klockan 15.00-15.30.

Mer läsning

Annons