Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demens och låga skolbetyg kan motverkas av vitamin B

Forskning kan vara väldigt bra. Som att vi i stället för att käka några hekto rå lever per dag kan svälja små vitaminpiller.
När och varför vi ska äta B-vitaminer kan du höra mer om på USÖ tisdag kväll.

Annons

Låga skolbetyg och demens – båda sakerna kan ha samband med B-vitaminbrist. Men exakt hur sambandet mellan hjärnan och B-vitaminerna ser ut vet inte forskarna.

Den 11 oktober föreläser Nils-Olof Hagnelius på Universitetssjukhuset om just det här ämnet. Föreläsningen riktas till alla som är intresserade av att få en liten inblick i vad som händer inom forskarvärlden.

- Tanken är att popularisera och lyfta fram det vi kommit fram till, säger Nils-Olof Hagnelius, som är överläkare vid Geriatriska kliniken.

Rubriken är ”Demens – spelar B-vitaminer någon roll?” och frågan är alltså delvis ja på den frågan, beroende på vad som ligger bakom demensen.

I samma forskargrupp har man även studerat skolbetyg hos 15-åringar och hittat ett samband mellan låga betyg och vitaminbrist.

- Hjärnan verkar påverkas, men vi vet inte riktigt hur, säger Nils-Olof Hagnelius.

B-vitaminer lär ju finnas i öl – är det kostråd för ölälskare att hoppas på?- Nja, öl har inte riktigt de vitaminer vi är ute efter. Det handlar om B12 som finns i animaliska produkter och folsyra, eller B9, som finns i gröna blad.

Behovet av B12 upptäcktes redan på 1930-talet som botemedel mot en form av dödlig blodbrist, och extra mycket finns i rå lever.

Det låter inte så gott…- Patienterna fick faktiskt äta flera hekto rå lever varje dag, men i valet mellan att dö överleva valde de flesta att äta rå lever, konstaterar Nils-Olof Hagnelius.

Sedan slutet på 50-talet kan vitaminerna framställas syntetiskt, och de flesta vegetarianer är till exempel väl medvetna om att äta kosttillskott i form av B12. Folsyra rekommenderas också till alla kvinnor som planerar att bli gravida.

- I USA har man gått ännu längre och har det som kosttillskott i mjöl och corn flakes sedan 1998. Det har minskat andelen barn som föds med ryggmärgsbråck. Även dödligheten i stroke har minskat och man tror att det också är en effekt av folsyran, säger Nils-Olof Hagnelius.

Mer om det här kan man alltså höra i Wilandersalen USÖ:s M-hus den 11 oktober kl 19.

Mer läsning

Annons