Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demenspatient fick för hög dos – läkare kritiseras

En demenspatient i Örebro hade fått allvarliga psykiska biverkningar av medicinen.
Ändå skrev en läkare ut den igen – och ordinerade högre dos.

Annons
Ur Socialstyrelsens beslut.

Den drabbade mannen vistades på ett boende för växelvård i Örebro. I juli 2011 besökte han en vårdcentral i Örebro och blev ordinerad läkemedlet Risperidon.

Läkaren kontaktade varken mannens ordinarie läkare eller hans hustru när hon skrev ut receptet. Därför fick läkaren inte veta att mannen hade behandlats med samma preparat bara fem dagar tidigare. Trots att dosen då var betydligt lägre hade han fått han kraftiga biverkningar av medicinen.

Läkarens ordinering gjorde att mannen åter fick svåra biverkningar av medicinen. Synen påverkades, han fick svårt att stå och uppträdde mycket förvirrat.

När mannens hustru fick tag i hans ordinarie läkare avslutades behandlingen omedelbart.

Läkaren medger att hon inte kontrollerade patientens journal ordentligt och att hon brast i kommunikationen med patientens hustru.

Socialstyrelsen anser att ”det var tveksamt om det förelåg indikation för behandling med Risperidon i det aktuella fallet.” Oavsett detta var dosen alldeles för hög.

Dessutom: När Risperidon skrivs ut ska det ges som korttidsbehandling, men enligt Socialstyrelsen tydde läkarens förskrivning på att en längre behandling planerades.

Läkaren, som inte längre arbetar i Örebro län, får därför kritik av Socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons