Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratiforskaren: "Graverande"

Graverande. Det säger forskaren och författaren Anders R Olsson om att socialchefen Susanne Bergström inte lämnade ut rapporten om Tjejboendet direkt när NA frågade.

Annons

Anders R Olsson arbetar med demokrati- och mediefrågor. Han berättar att rätten att få ut offentliga handlingar har försvagats under de senaste 30 åren. En bidragande orsak är datorernas intåg. Myndigheter lagrar ständigt fler handlingar elektroniskt, vilket gör det lättare att avsiktligt eller oavsiktligt dölja information. De kan till exempel skylla på att handlingar ”kommit bort i datasystemet och inte går att hitta”.

Att en del myndigheter förhalar och försvårar utlämnandet av offentliga handlingar kan enligt Anders R Olsson bero på okunskap om reglerna, ovilja eller inkompetens. Det varierar från fall till fall.

– Tjänstemännen är dåligt utbildade och kan sällan offentlighetsprincipen.

Saknar ofta kompetensNär alla handlingar var pappersdokument fanns det utbildad personal som registrerade all inkommande- och utgående post. I dag när många handlingar skickas med e-post är det upp till varje tjänsteman att själva sköta registreringen.

– Det fungerar inte, tjänstemännen har inte tid och kompetens att sköta registreringen.

Digital lagring har gjort det lättare för myndigheter att ”gallra”, det vill säga rensa bort till exempel besvärande mejl. När Susanne Bergström lämnade ut sin e-postlista till NA fanns inkomna mejl om rapporten inte med. Susanne Bergström berättade senare att hon raderat mejlen när hon rensade sin inkorg. Rapporten hade inte diarieförts, trots att den inkommit till myndigheten.

– Så får man definitivt inte göra. Rapporten var med grundlagens term en inkommen, allmän handling.

Allvarligt med lögnerSusanne Bergström förnekade först att rapporten var färdig.

– Det är rätt allvarligt att ljuga en medborgare rakt upp i ansiktet, kommenterar Anders R Olsson.

Mer läsning

Annons