Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration på Olof Palmes torg

Under lördagen hölls en demonstration mot Islamiska staten, IS, på Olof Palmes torg. – Vi behöver visa vårt stöd och solidaritet, säger initiativtagaren Abbas Mahawi.

Annons
På lördagen hölls en demonstration mot rebellrörelsen Islamiska staten på Olof Palmes torg.

På demonstranternas banderoller står det att Islamiska staten, tidigare ISIS, är terrorister och på torget har kristna, sunnimuslimer och shiamuslimer samlats för att de har en gemensam önskan: ett förenat Irak, oavsett nationalitet och religion.

– Den dagen då folk slutar att utgå från det lilla, som vilken sekt man tillhör eller varifrån man kommer, det är först då det kan bli bra, säger Besma Alansary från Linköping.

Under demonstrationen höll Thomas Esbjörnsson (S) och Hans Holmberg (V) tal. De var överens om att demonstrationer av det här slaget är bra.

– Man ska inte låta terrorister verka ostört och utan uppmärksamhet, säger Esbjörnsson.

Mikael Eriksson på Totalförsvarets forskningsinstitut var i veckan i Almedalen för att tala om rebellrörelsen.

– Våldsamheterna mellan oppositionsrörelserna har ökat markant i och med IS, berättar han.

I inbördeskriget i Syrien har IS inneburit att civilbefolkningen kläms ytterligare. Andra sunnitiska rebeller har tagit avstånd från IS och deras hårdföra ideologi och tillvägagångssätt, och kämpar i stället mot dem.

– Det innebär indirekt att den shiitiska regeringen får militär avlastning, eftersom rebellerna slåss mot varandra.

Han tror dock inte att sannolikheten för IS överlevnad är särskilt hög, då de saknar internationell uppbackning. – Men de har ju stöd, det får man inte glömma bort. Bland annat från frustrerade sunnimuslimer som rycks med och lovas inflytande.

Demonstranterna på Olof Palmes torg räds en global utbredning av Islamiska staten, men Mikael Eriksson ser inte den utvecklingen i nuläget.

– Nej, det tror jag inte. Baghdadi, Islamiska statens frontfigur, har i och för sig föreslagit att alla världens muslimer ska erkänna staten, och vi lever i en globaliserad värld där sociala medier gör det möjligt att kommunicera över gränserna. Men det behöver inte innebära att de får mer stöd, säger han.

Han tycker att det är viktigt att man inser det komplexa i det som händer i Syrien och Irak.

– Det här är en del av flera andra konfliktdynamiker som pågår runtom i Mellanöstern och Nordafrika. Att få bukt med IS löser ingenting, man måste lösa den politiska situationen.

Men för Abbas Mahawi på Olof Palmes torg, som har två systrar och två bröder i Irak, är Islamiska statens framfart påtaglig.

– Det här är en global situation, det gäller inte bara arabländerna. Hela världen måste visa sin solidaritet.

Mer läsning

Annons