Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den gamla lönnen på Bondegatan

Fråga:
Jag är en ”gube” på 65 år och jag har väl som alla andra ej undgått det som händer runt den hotade eken i Stockholm. Detta har väckt ett gammalt minne. Min mormor bodde på Söder på åkare Eks gård som låg mitt för Södra kyrkogården. Jag hade nyss fått en cykel och fick på egen hand besöka min mormor. Äventyrslustan gjorde att man ville utforska området, och då hittade jag en liten gatstump som var belagd med kullersten och var härligt skakande att åka utför.
Där fanns det två stycken träd, inte mitt i men ändå i gatan. Om jag minns rätt så borde gatan legat ungefär där trappan från Köpmangatan går upp mot Drottninggatan. Kunde det ha varit en del av Bondegatan?
Jag tror jag sett vykort av gatstumpen tagna uppifrån Drottninggatan, eventuellt var det något privatfoto taget av frisören Lindström som jag många år senare träffade på när han åkte runt och fotograferade i Örebro. Kan ni hitta något foto vore jag tacksam.
Stig Gimby

Annons
Bondegatan upp mot Drottninggatan, 1930-talet. Lägg märke till lyktstolpen mitt i vägen bakom trädet.

Svar: Stadsarkivet har i sitt bildarkiv flera bilder på trädet, en lönn, på Bondegatan. Trädet stod ungefär där trappan från Köpmangatan går upp mot Drottninggatan.

Konstnären Gösta Ottoson, som tecknade många motiv från det gamla Örebro innan det försvann, avbildade även Bondegatan före och efter den så kallade Södersaneringen på 1960-talet.

I en kommentar till den ändrade gatuvyn 1965 skrev han ”Trästaden försvinner och rödfärgen förvandlas till ljusputsad betong. Små låga hus blev himlastormande skyskrapor och där idyllen blommade med söndagskaffet i syrenbersån på bakgården skränar nu popidolerna från någon kafeterias jukebox.”

Bondegatan från Drottninggatan, bilden är tagen någon gång på 1930-talet.
Bondegatan från Köpmangatan, 1955.
Bondegatan från Drottninggatan, 1955.
Teckning av Gösta Ottoson, 1965.

Mer läsning

Annons