Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dennelind om miljardaffären: "Mycket glad" 

Tele 2 säljer Tele Norge till Telia Sonera för 5,1 miljarder kronor på skuldfri basis, enligt ett pressmeddelande.- Jag är mycket glad över att vi har kunnat nå en överenskommelse om förvärv av Tele2 i Norge, säger vd:n och örebroaren Johan Dennelind. 

Annons
Telias vd, örebroaren Johan Dennelind.

Det motsvarar 5,3 miljarder kronor i kontant värde. Affären genererar en realisationsvinst på omkring 2 miljarder kronor för Tele 2 när den har slutförts.

"Transaktionen sammanför två framgångsrika operatörer på den norska marknaden. Kombinationen av de två, kommer att skapa ett bolag med ännu bättre möjligheter att ta hand om mobila kunder och företag. En omedelbar fördel med att kombinera de två företagen är en accelererad utrullning av ett nationellt 4G nät, vilket kommer att skapa förutsättningar för värdeskapande och tillväxt på den norska marknaden", säger Arild Hustad, vd för Tele2 Norge, i ett pressmeddelande. Affären är villkorad av godkännande från norska konkurrensmyndigheten.

Telia Sonera skriver i ett pressmeddelande att bolaget har åtagit sig att nå 98 procent av Norges befolkning till 2016 med 4G-täckning. Det är två år tidigare än vad som krävs. Affären ökar Telia Soneras marknadsandel inom mobiltelefoni i Norge från cirka 23 till 40 procent, medan antalet mobilabonnemang ökar till 2,7 miljoner från 1,6 miljoner.

"Jag är mycket

glad över att vi har kunnat nå en överenskommelse om förvärv av Tele2 i Norge. Strategiskt passar verksamheten bra in i Telia Sonera och förvärvet är i linje med vår ambition att stärka vår position på våra kärnmarknader. Samtidigt är det möjligt för oss att investera både snabbare och mer i att leverera de bästa tjänsterna till förmån för de norska kunderna och det norska samhället", säger Johan Dennelind, vd och koncernchef för Telia Sonera, i ett pressmeddelande.

Samgåendet innebär kostnader för Telia på cirka 250 till 450 miljoner kronor, medan investeringar för att hantera ökad trafik uppskattas till 350 miljoner kronor. Kostnadssynergierna förväntas bli minst 800 miljoner kronor per år från 2016, skriver Telia Sonera, som väntar sig att affären ska få konkurrensgodkännande senast första kvartalet 2015.

Mer läsning

Annons