Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras krav: Ta bort namnet särskola 

Särskola. Det är ett dåligt namn, ett namn som säger att de som går där ska särskiljas från övriga på skolan - som om de ska bort.
Ta bort namnet särskolan, kräver elever vid Fellingsbro folkhögskola.

Annons
En kola, varsågod. Emil Kaufeldt och Tobias Karlsson frågar om Hans Hallenberg tycker att kolorna smakar olika. Nej, för det är precis som med oss människor, säger de. Vi är alla lika, men bra på olika saker. Hans Hallenberg instämmer.

 I går, torsdag, demonstrerade de vid Olof Palmes torg i Örebro, för att få stöd.

– Vi lever på 2000-talet, det ska inte finnas ett så gammaldags ord, säger Emil Kaufeldt, en av eleverna.

– Många som har gått på särskola har känt att det är ett nedsättande namn. Man känner sig utpekad.

– Jag har blivit kallad särunge, man känner sig värdelös, berättar Emil.

På Olof Palmes torg bjöd de förbipasserande på kola, en med namnet vanlig kola och en med namnet särkola. Men gjorda på samma recept.

- Vi frågar om de känner någon skillnad. Det gör de inte. Det är som med oss människor, vi är alla lika, säger Emil.

- Vi vill få d

em att tugga och tänka, Jolanta Sollie, en av eleverna.

De samlade också in namnunderskrifter. Totalt har de fått närmare 80 personer att skriva under kravet att namnet särskola ska bort. Nu ska de fundera ut var de ska sända underskrifterna.

Det var när

en grupp elever på folkhögskolan i sitt skolarbete berättade om vad de själva varit med om, som de kom fram till att de ville får bort namnet särskola. De hade alla gått i särskolan.

Det jobbiga utpekandet

finns överallt, som i skolkatalogen, berättar de. Där finns den lilla klassen, som är lätt att känna igen, med namnet särklass. Man blir än mer utpekad och självkänslan blir ännu lägre. Namnet särskola gör det lätt för den som vill vara elak att omvandla det till särunge eller särbarn.

- Ingen törs ta

kontakt med ett särbarn, många tycks tro att det smittar. Man mår jättedåligt och får dåligt självförtroende och törs inte ta kontakt själv.

Känslan av att vara smittad fortsätter senare i livet. Särskoleordet skapar fördomar mot en hel grupp människor. Trots olika funktionsnedsättningar klumpas alla ihop under en och samma beteckning – i ordet sär.

– Själva skolan som

form är jättebra. Det är inte den vi vill ha bort, säger Jolanta.

– Skolan är bra för de elever som inte hänger med i en stor klass, som behöver extra stöd på grund av olika svårigheter och behöver ha lugn och ro och mer tid.

Jolanta vill att skolan ska få ett namn med positiv klang, det är viktigt att det blir ett bra namn, säger hon.

Eleverna har i en skrivelse till bland annat till utbildningsminister Jan Björklund berättat om sina erfarenheter och fört fram kravet att namnet särskolan ska bort.

Mer läsning

Annons