Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras släktingar valde Bernadotte

Vi kan bara spekulera i vad adelsmannen Enar Nordenfelt hade tänkt om han förflyttat sig från riksdagen i Örebro 1810 till Conventum i samma stad 2010. Folk som finner sin historia när de tittar i konstiga apparater. Apparater som kallas datorer. Obegripligt för dem som valde Bernadotte.

Annons
Ättlingar till riksdagsmän 1810. Margareta och Inger Ericsson, Sven Jönsson, Agneta Nolte Brunius, Marianne Hjalmarsson, Jan Appelquist, Elinor Elmborg, Erland Bohlin, Jan Hultgren, Sven-Erik Claesson och Nils-Olof Olofsson, som representerar Marianne Wingqvist.

Skulle Enar ha varit i staden i helgen skulle han ha träffat sin släkting Erland Bohlin under släktforskardagarna.

Erland Bohlin är en av de ättlingar till 1810-års riksdagsmän som samlades i Conventum Arena under lördagen och söndagen. I sitt sällskap hade de cirka 5 000 andra män och kvinnor som var på spaning efter de tider som flytt. Tider som flytt, men som kan utforskas.

Roligast att söka

Till riksdagen i Örebro kom cirka 150 adelsmän, 150 bönder, 50 präster och 50 borgare.

– Jag har fått ta över släkttavlor på min mors sida och funnit att min släkting Enar Nordenfelt var adelsman och riksdagsman. Det är lite roligt, men det roligaste är att söka på egen hand. Adelsmän och präster är lättast att hitta, svårast är det med bönder, och det blir ett riktigt spännande detektivarbete när man läser ”okänd fader”.

Vad gör du då?

– Då får jag söka hjälp hos andra släktforskare. Vi försöker att hjälpa varandra, säger Erland Bohlin.

Han hoppas att fler lockas av släktforskning, inte minst yngre kvinnor och män.

– Vänta inte tills du blir pensionär. Passa på, när du är ung, att intervjua äldre släktingar- och glöm inte att skriva ned vad de berättar. Kasta inga gamla brev. Uppgifter om våra gamla släktingar ger oss viktiga historiska kunskaper. Uppgifter om dina släktingar kan till viss del förklara vem du är, förklarar Erland Bohlin.

Mer läsning

Annons