Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är dyrt som det är”

Allt färre unga tar körkort. Det visade en undersökning från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) för några år sedan. Risken finns att den skaran tunnas ut ytterligare om Transportstyrelsen inför och höjer avgifterna för tillsyn och tillstånd.

Annons
Körkortet är dyrt som det är, tycker Robin Lauri. Speciellt för den som ska betala ur egen plånbok. Mamma och pappa sponsrar Robins lapp.

– Det är dyrt som det är, tycker 17-årige Robin Lauri som just nu övningskör både hemma och på trafikskolan Privatisten i Örebro.

– Mitt mål är att ha ett körkort när jag fyller 18 i början av nästa år, berättar han. Jag har redan beställt tid för kunskaps- och körprovet. Men jag känner många som inte tänker ta körkort när de fyllt 18.

Vad kostar kalaset för dig?

– Uppåt åtta tusen kronor. Men då har jag övningskört hemma ett par gånger i veckan det senaste 1,5 året och tar cirka fem 65-minuterslektioner här på Privatisten mellan varven.

Tycker du att det är dyrt?

– Ja, det är inte billigt med alla tillstånd som krävs samt halk- och riskutbildning. Bland kompisarna i min ålder är jag ganska ensam om att ta lektioner på en trafikskola. De flesta kör bara hemma.

Robin läser ekonomi på Thoréns Business School i Örebro.

Tycker du att körkortet ska ingå i gymnasieutbildningen?

– Kanske teorin, eftersom alla är trafikanter. Men det finns nog ingen tid i gymnasiet för att lägga in praktik, svarar Robin Lauri.

Mer läsning

Annons