Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är ett mycket giftigtoch explosivt ämne"

Atleverket fick spärras av i går sedan ett giftigt och explosivt ämne lämnats in på återvinningsstationen.
Polisen söker nu den person som lämnade in behållaren.

Annons

Under förmiddagen i går lämnade någon in en behållare med det mycket farliga ämnet blyazid  på Atleverket.

– Det är ett väldigt giftigt ämne, gaserna är giftiga, och det är mycket explosivt, säger Christer Sundqvist, inre befäl på Nerikes brandkår.

Disken var obemannad när den gamla behållaren lämnades in, men när den anställde återvände för att ta hand om de inlämnade produkterna slog han genast larm.

- KIllen som jobbade i går har arbetat med sprängämnestillverkning tidigare. Han visste direkt vad det var för ämne, säger Anders Sundin, gruppchef för återvinningscentralerna på Örebro kommuns tekniska förvaltning.

Området avspärratPolisen spärrade av ett område runt byggnaden. Senare under natten anlände polisens bombgrupp från Stockholm som tog med sig pulvret till en annan plats för destruktion.

Blyazid används i både militära och civila sammanhang som accelerator i tändhattar till sprängämnen. Ämnet kan detonera av slag, eld eller värme.

Okänd inlämnarePolisens bombgrupp gör nu en närmare analys av ämnet och rapporterar tillbaka till Örebropolisen.

Det är fortfarande okänt vem som lämnade in behållaren på Atleverket.

- Vi uppskattar om den som lämnade in ämnet hör av sig till oss, och vi vill uppmana den personen att tänka sig för om det skulle finnas fler sådana saker hemma. Det kan vara väldigt farligt, säger Tomas Johansson, chef för Örebropolisens utredningsenhet.

Inga bilder sparade

Örebropolisen har kontaktat Atleverket för att se om det finns övervakningsbilder som kan vara till hjälp i sökandet efter den person som lämnade in behållaren med blyazid. Men enligt Anders Sundin sparas inte bilderna från den övervakninsgkamera som skulel kunna vara aktuell i sammanhanget.

Mer läsning

Annons