Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är fastighetsägarens ansvar”

Två allvarliga olyckor på två dagar. Under måndagen gjorde kommunen en kontroll av den trappa som rasat men stadsbyggnadskontoret saknar resurser för att göra en tillsyn av hela fastigheten.

Annons

Två olyckor på två dygn inträffade på Strömpis under helgen. 21-årige Niklas Andersson vårdas fortfarande på USÖ för frakturer i ryggen.

Efter att händelserna uppmärksammats gjorde stadsbyggnadskontoret en egen anmälan mot Strömpis. I anmälan ställdes frågan om den trappa som rasat kunde äventyra säkerheten.

– Vi ville kontrollera att trappan var ordentligt avspärrad och om det var ett enstaka trappsteg som gått sönder eller om hela trappan var rutten, säger Sofia Lindén, avdelningschef vid stadsbyggnadskontoret.

Villa Strömpis

vd Daniel Welin menar att lördagens olycka inte gick att förutspå och lägger ansvaret på fastighetsägaren.

– Tillsammans med vår advokat har vi tittat på avtalet och det är jätteklart och tydligt att det är hyresvärdens ansvar, säger han.

– Men vem som är juridiskt ansvarig är ju sekundärt för den som har drabbats och vi tycker att det som inträffat är jättetråkigt, fortsätter Daniel Welin.

Strömpis har på sin hemsida sökt de gäster som drabbats av de senaste olyckorna.

– Särskilt dem som skadats och som synts i media. Vi vill veta hur de upplevt och behandlats av vår personal när det inträffade, säger Welin.

I vilket syfte?

– Vi vill bara kolla om de blivit väl bemötta. Vi har ett personalmöte i dag (läs måndag) där vi ska prata om vad som hänt.

Trappan ska nu lagas och Strömpis planerar att öppna övervåningen till fredagens festligheter.

– Om kontrollansvarig tillsammans med kommunen godkänner den så gör vi det, säger Welin.

Hur det kommer sig att Strömpis har ett uppställt tält på innergården utan bygglov vet inte Daniel Welin.

– Det har jag inte kommit till än, säger han.

Det är Örebro kommun genom stadsbyggnadskontoret som är tillsynsmyndighet.

Efter måndagens tillsyn väntar kommunen nu på att inspektera trappan på nytt på fredag.

– Det handlar inte om någon regelrätt besiktning utan vi kollar så att den är åtgärdad och inte är någon fara för allmänheten, säger Sofia Lindén.

Enligt henne har stadsbyggnadskontoret inte personal nog att göra en mer omfattande granskning av Strömpis.

– Vi har inte riktigt de resurserna, säger Lindén.

Hon uppmanar kroggästerna att vara uppmärksamma.

– Om någon upptäcker något som verkar oroväckande så kontakta oss. Absolut, säger Sofia Lindén.

När det gäller lördagens olycka där en ung kvinna fick en fallande dörr i huvudet menar Daniel Welin att det varit en isolerad händelse.

– Det var en dörr som tillhörde Fashion packs scenshow. Den är borttagen nu och det ska inte kunna hända igen, säger han.

Detta har hänt

Två olyckor på två dygn inträffade på Strömpis under helgen. Natten mot lördagen gav en trappa vika och 13 personer fick föras till USÖ för vård. Natten mot söndagen välte en dörr över en ung kvinna som fick en lätt hjärnskakning.

Kommunen granskade trappan. Den ska nu åtgärdas och Strömpis vd, Daniel Welin, lägger ansvaret för lördagens olycka på fastighetsägaren.

Mer läsning

Annons