Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är olika grupper"

Polisen anser det nu uppenbart att två olika grupper av brottslingar står bakom rånen mot äldre kvinnor i Adolfsberg, i Örebro.

Annons

– I utredningen har det blivit allt tydligare att rånen skiljer sig åt och att det handlar om olika gärningsmän, säger polisens informationschef Mats Nylén.

De två kvinnor i 70-årsåldern som i tisdags rånades i sitt hem på Surbrunnsgränd vårdas fortfarande på Universitetssjukhuset i Örebro. En av dem på intensiven och den andra kvinnan på vårdavdelning.

Grov misshandel

– De blev grovt misshandlade, säger Nylén.

I en kommuniké på fredagen meddelade USÖ att tillståndet är fortsatt allvarligt men stabilt för kvinnan på intensiven.

Flera män tog sig in

Både på Porla Gränd, den 23 september, och Surbrunnsgränd i tisdags tog sig flera män in och misshandlade kvinnorna för att sedan försvinna med värdesaker.

Den 88-åriga kvinnan på Porla gränd rånades dagen efter sin makes begravning. Rånarna knuffade omkull kvinnan, släpade in henne i sovrummet och kastade ett sängöverkast över ansiktet för att sedan genomsöka huset. Hon chockades och drabbades direkt efteråt av hjärtinfarkt.

Vilka skillnader går att se mellan rånen?

– Det kan jag av utredningsskäl inte säga, bara att det är tydliga skillnader svarar Mats Nylén.

Har några personer iakttagits på Surbrunnsgränd strax före eller efter rånet?

– Vi har många olika uppgifter. Men vad iakttagarna sagt kan jag inte gå in på. Rånet anmäldes strax före klockan 15.30 men vi är intresserade av alla uppgifter från klockan 12 och framåt.

Polisen har inte gått ut med signalement på rånarna.– Vi har valt att inte göra det, vi vill att vittnen ska vara opåverkade och inte styras av signalement.

Många tips har kommit?– Men vi vill gärna ha fler.

Personrån

I tisdags eftermiddag anmäldes också ett personrån nära djurkyrkogården söder om Adolfsberg. En bilförare har anmält att han tvingades stanna och då rånades av två män.

– Vi ser inget samband mellan rånet mot de båda kvinnorna och rånet mot bilföraren.

En särskilt tillsatt grupp utreder alla tre brotten, bostadsrånen och rånet mot bilföraren. Den som har uppgifter kan ringa på polisens nationella telefonnummer 114 14.

Mer läsning

Annons