Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är politik - ingen domstol"

Det stormar kring Elisabeth Svantesson – men hon ser ut att ta sig igenom det.
– Jag tror det här är på väg att blåsa över, säger Mats Lindberg, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.

Annons
Stormig vecka. Elisabeth Svantessons första dagar som ny arbetsmarknadsminister har varit omtumlande - och frågorna om hennes tro och tidigare abortåsikter är många.Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix

Redan när statsminister Fredrik Reinfeldt i tisdags presenterade Elisabeth Svantesson som ny arbetsmarknadsminister, lade han till att hon tidigare varit engagerad i Livets Ord och antiabortorganisationen Ja till Livet.

– Det är något som inte har koppling till den portfölj hon kommer ha ansvar för i regeringen, förklarade Reinfeldt.

Men så lättövertygade var varken medierna eller opinionen. De senaste dagarna har Svantessons församling Kristet Center i Örebro nagelfarits noga och den nyblivna ministern har fått svara på tuffa frågor om allt från homofobi till abortmotstånd och antisemitism.

Professor Mats Lindberg förklarar att hon är drabbad av den så kallade ”normalitetens konformism”. Vi vill nämligen att våra politiker ska vara så representativa, så normala och vanliga, som möjligt – det är en förutsättning för att vi ska känna förtroende för dem.

Och att ha varit med i grupper som Livets ord och Ja till livet, anses inte normalt av många svenskar. Mats Lindberg tror att speciellt engagemanget i Ja till Livet fått många att skruva på sig.

– Just abortfrågan är en mycket politiskt laddad symbolfråga. Den är nästan en skiljelinje mellan att vara en modern eller konservativ människa – om du är emot abort signalerar det för många att du också har en viss attityd till samhälle, politik, kvinnans kropp och jämställdhet, säger han.

Att Svantesson tagit avstånd från sina tidigare åsikter i frågan och förklarat att hon nu stödjer svensk abortlagstiftning, verkar inte spela någon roll. Människors minne är långt när det kommer till kontroversiella politiska ställningstaganden.

– Jag tycker det är sunt att ändra åsikter, det är inget konstigt. Men många vill gärna se något slags bevis på att man verkligen ändrat sig, förklarar Mats Lindberg.

Det här är inte första gången statsråd hamnar i blåsväder – men hur man lyckas hantera stormarna skiljer sig mycket åt mellan ministrarna. Medan till exempel utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström verkar kunna ta sig ur de mest pressade situationer, har vi de senaste åren sett flera ministrar som tvingats lämna sina poster efter hårt tryck utifrån.

Mats Lindberg förklarar att kvinnor generellt blir mer ifrågasatta än män – men i slutändan är det människors bild av och förtroende för en minister som avgör om statsrådet blir kvar eller inte.

– Det här är ingen domstol, det är politik. Det finns ingen rättvisa i det – allt handlar om hur människor uppfattar dig, säger han.

Elisabeth Svantesson har, genom sin pressekreterare, avböjt att kommentera saken.

Mer läsning

Annons