Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är skillnad påpotatis och potatis

Tror du att det inte finns en skillnad på potatis och potatis?
Tänk om.
I Stora Mellösa utanför Örebro har man precis inlett en potatisrevolution för den goda smakens skull.

Annons

Potatisen ligger i ett lortigt gytter i en särskild binge i matbutiken. Det är så vi känner den, så som det liksom alltid har varit – den populära knölen kommer sorterad som röd, fast eller mjölig utan utvecklad smakinfo eller sortindelning.

– Det kan ligga lite vad som helst i den där bingen, potatis i olika storlekar och av olika kvalitet, förklarar Anders Eriksson.

Anders är en av delägarna i ett potatispackeri i Södra Mellösa. Deras affärsidé handlar om att producera fram påsförpackad potatis, dels sorterad som mjölig, fast, röd eller ekologisk, dels sorterad efter sort med nogsamt utskrivna smakbeskrivningar.

Resultatet har blivit ett slags potatisens revolution.

– Vi var först ut, nu har andra packerier börjat att ta efter. Det känns verkligen jätteroligt,

säger Anders.

Packeriet i Stora Mellösa är inklämt och påbyggt i lokaler som uppfördes först redan på sjuttiotalet. Men verksamheten har växt kraftigt och en ny investering har sett till att en stor nybyggnation strax står färdig.

– 2009 packade vi 10 000 ton potatis och i år ser det ut att bli cirka 13 000 ton. Och vi har gått från tio till sexton anställda de senaste två åren, förklarar Anders.

Efterfrågan från konsumenterna är tydlig – när kunskapen om potatissorternas olika egenskaper ökar vill konsumenterna inte gå tillbaka till hur det var innan. Som av en händelse har vi sedan två år tillbaka också en sammanslutning som kallar sig för Potatisakademien i Sverige, som utropat den 26 oktober till potatisens dag. Potatisakademin verkar också för att beskriva potatisens olika smakegenskaper, ungefär som vi i dag gör med olika vinsorter.

– Det är skillnad på sort och sort, säger Anders. Vi vill förklara hur de smakar och vad man kan använda dem till.

Är potatis som rödvin, känner man en distinkt skillnad mellan olika sorter?

– Inte lika distinkt, men visst finns det skillnader. När man smaktestar en potatis kokar man den för att verkligen få fram dess specifika egenskaper. Och visst känner man tydligt skillnaden mellan en mandelpotatis och en Amadine.

Utöver att delvis ha ett exklusivt samarbete med Ica levererar packeriet potatis till olika restauranger, bland annat bakpotatis till flera kaféer i Örebro.

– Jag undrar annars ibland hur man ser på potatis på restauranger, förklarar Anders. Där kan man lägga jättemycket pengar på en riktigt fin köttbit, men så serverar man den med dålig potatis. Det känns jättekonstigt.

Anders lyfter också fram en framgång med kungligt skimmer.

– När de hade Nobelmiddagen i Stockholm för två år sedan efterfrågade de en Fontanepotatis och tog in prover från fem olika leverantörer, berättar han. Och då valde de en från oss, så det blev en terrin på Närkeodlad Fontane.

Den svenska färskpotatisen, vad säger du om den?

– Det är ju egentligen en omogen potatis, lite som att äta en grön banan.

Är den överskattad?

– I övriga Europa tycker de att vi är lite konstiga som hyllar den så mycket. Egentligen ska ju potatisen få tid i jorden för att hinna odla ett skal i lugn och ro, men vi drar upp den alldeles för tidigt och chockar potatisen. Färskpotatisen får panik och ruttnar väldigt fort, den måste vara dygnsfärsk butiken för att inte bli dålig.

Gör ni några egna experiment för att odla fram nya sorter?

– Inte här hos oss, men Holland kallar man för det stora utvecklingslandet i Europa för potatis. Säg att de försöker göra 100 olika sorter om året, men att det bara är en som blir bra och kan leva vidare. Sen kan man odla en potatissort i kanske 10 år innan den odlats för hårt och blivit dålig. Ta King Edward som exempel, för tjugo år sedan var den det finaste man kunde köpa i Sverige, nu har den blivit missformad och dålig. Nästan ingen vill odla den längre.

Hur många sorters potatis finns det egentligen?– Tusentals. Men i butikerna i Sverige finns det kanske sammanlagt femtio stycken.

Mer läsning

Annons