Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är troligen den mänskliga faktorn”

På Örebro universitet har man ingen bra förklaring till hur Emil kunde få godkänt på en tenta som han inte gjort.

Annons

– Men troligen är det mänskliga faktorn som varit framme, säger Sam Paldanius, studierektor för pedagogik på Akademin för humaniora, utbildning och samhällsvetenskap.

– Det sista ledet innan betyget skrivs in i Ladok, studiedokumentationssystemet, görs manuellt och det måste ha varit när det skulle skrivas in som det blev fel. Jag får samla lärarlaget och gå igenom rutinerna för att undersöka hur det kan ha gått till, säger Sam.

Vad säger du om att det kunde ske?

– Det är ovanligt. Men bra på det viset att vi måste se till att förbättra systemet.

Läraren rättar vanligtvis utan att veta vem som har skrivit. Efter rättning fyller läraren i ett rättningsprotokoll med det aktuella betyget, skickar tillbaka till utbildningsadministratören som exporterar resultaten i Ladok, vilket sker manuellt.

Därefter ska listan godkännas av examinatorn och sedan är det bara för administratören att trycka på en knapp och resultaten är arkiverade. Samtidigt går ett mejl iväg till studenterna som får resultatet hem till sin e-post.

I och med att Emils godkända betyg för delkursen finns registrerat i Ladok så betyder det att han kan räkna med att han har sina 7,5 poäng i ”pedagogiska perspektiv i arbetslivet”, vilket motsvarar ungefär fem veckors studier, trots att han som sagt inte gått kursen. I och med att resultatet finns registrerat i Ladok så är det juridiskt hållbart.

Mer läsning

Annons