Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir troligen omval

Inget besked om omval, men sannolikheten att det blir ett omval i Örebro kommun är mycket stor. Det visar en uträkning som matematikern Svante Linusson har gjort.

Annons

Det dröjer en dryg vecka innan Valprövningsnämnden ger besked om det blir ett omval av kommunvalet i Örebro kommun. Den 11 februari har man lovat besked.

– Ja, nu har vi satt oss i den situationen att nu får vi prestera detta, säger nämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson.

Nämnden har nyligen fått en skiss över Vivalla centrum som ledamöterna vill granska lite till för att dra slutsatser kring vad som skett vid röstningslokalen där.

– Vi tyckte inte att vi fick en riktigt klar bild över detta när vi såg på filmen, säger Bengt-Åke Nilsson.

Redan i måndags bad nämnden att Svante Linusson, professor i matematik vid KTH i Stockholm, att räkna på sannolikheten hur 17 felaktigt godkända budröster har påverkat valutgången i den nordöstra valkretsen.

– Det var inte så komplicerad räkning. Jag kom fram till att det är 40 procents sannolikhet att Folkpartiet skulle ha fått det sista mandatet i stället för Socialdemokraterna, säger han.

Han ser 40 procent som en stor siffra i sammanhanget. Jämför man exempelvis med hur sannolikhetsberäkningen såg ut vid kommunvalet Orsa 2002, då det blev ett omval, får man en ganska kraftig vink vart åt det lutar i Örebro 2010.

– Där var det en sannolikhet på 10,5 procent, en betydligt lägre siffra. Att nämnden bad mig att räkna var nog en försiktighetsåtgärd från deras sida, säger Svante Linusson.

Bengt-Åke Nilsson vill inte säga något om Svante Linussons resultat.

– Nej, det ingår i vår bedömning senare, säger han.

I den bedömningen ska även röstskolan i Vivalla och det som skedde i röstningslokalen i samband med den samt de två bortglömda poströsterna från Halmstad ingå.

Mer läsning

Annons