Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går inte att ha instruktioner för alla typer av situationer

En intagen på Örebrohäktet blev mycket våldsam när han skulle föras till sjukhus en natt. I det fallet var det korrekt att invänta hjälp.

Annons

Fallet med den våldsamme klienten har både likheter och olikheter med 51-åringen som tog livet av sig.

Båda händelserna visar dock på en problematik som häktespersonalen ställs inför i sitt jobb. Det skriver Kriminalvårdens verksledning i sitt utlåtande om självmordet.

Likheterna: Larmchefen väntade på hjälp innan man gick in till cellen där mannen som skulle föras till sjukhus satt. Här var det helt nödvändigt att vänta invänta förstärkning, menar verksledningen.

Olikheterna: Medan 51-åringen gjorde allt för att undgå upptäckt hördes ljud från den våldsamme mannens cell. Han låg dessutom ned på golvet medan 51-åringen hängde fritt. Dessutom var de två männen helt olika typer av klienter.

Verksledningens slutsats: Det går inte att ha instruktioner för allt. Personalen måste få möjlighet att hantera situationer utifrån de olika förutsättningar de faktiskt har.

NA har sökt flera personer inom Kriminalvården som på olika sätt varit inblandade i utredningarna av självmordet, eller berörts av dem. Ingen vill ge några kommenterar utan hänvisar i stället till regionchefen Johan Modin – som inte heller vill säga något om det enskilda fallet.

– Vad jag kan säga är att vi jobbar intensivt med det självmordsförebyggande arbetet. Vi har haft två av landets främsta experter inom psykiatri och självmord som hjälpt oss att gå igenom händelsen. Vi har även haft temadagar för häktespersonalen, säger Modin.

Mer läsning

Annons