Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här händer på Slottet i sommar

Det är lätt att bli hemmablind. Massor av turister hittar hit men örebroarna tänker kanske inte på att Slottet har mycket att erbjuda.

Annons
Här är vi. Slottsguider som ska levandegöra Slottets historia. Från vänster: Olle Ohlsson, Viktor Marklund, Linda Johnsson och Marina Viktorsson.BILD: ANDERS ERKMAN

För att ta reda på vad som händer på slottet tar Stadsliv kontakt med Johanna Bjelkengren på Örebrokompaniet.

– Jag kan inte säga exakt hur många tusen besökare vi har totalt på Slottet på sommaren eftersom vi inte har vändkors eller någon som registrerar alla som kommer, men många är det i alla fall. Det råder högtryck på sommaren, berättar hon.

Under sju veckor, från 25 juni till 12 augusti, är det dagligen fem visningar av Slottet. En av dessa är på engelska.

För att skapa stämning leds visningarna av slottguider som är klädda i historiska kläder, kostymer från olika århundraden av Slottets historia.

Olle Ohlsson, Viktor Marklund, Linda Johnsson och Marina Viktorsson heter guiderna som välkomnar dem som vill veta mer om Slottets förflutna, ett slott som troligen uppfördes i slutet av 1200-talet eller i början av 1300-talet.

Guiderna berättar om Slottets historia ur olika personers perspektiv, byggarbetarens, tvätterskans och fångvaktarens, och givetvis får besökarna i Slottet veta ett och annat om Gustav Vasa och Engelbrekt.

En del av guiderna ska också gestalta vissa historiska personer, till exempel drottning Charlotta av Oldenburg som levde i början av 1800-talet och landshövdingen Salomon Löfvenskiöld. Slottet har ju sedan 1764 fungerat som residens för landshövdingen i Örebro län.

Kusligt kan det bli på fredags-och lördagskvällar. Då arrangeras spökvandringar med start klockan 23.

På Örebro slott finns också ett par utställningar att se:

I det nordvästra tornet finns den permanenta slottshistoriska utställningen.

I sydvästra tornet visas nutida konst, av bland andra Ted Ström, med historiska karaktärer från Hertig Karl och den inte helt obekante fången Lasse-Maja. Här visar också Junior Kibandu-Pello Esso sina bilder i sommar. (se separat artikel).

I Slottsmagasinet kan man köpa biljetter till guidade visningar och få information om Slottet och Örebro. I Slottsmagasinet kan man även finna glas, keramik och bildkonst av kända konstnärer som till exempel Karin Ward, Ulrica Hydman-Vallien, Ted Ström, Lennart Jirlow och Bengt Lindström.

På Slottsmagasinet finns också gratis Wi-fi för besökare så att man kan surfa på nätet och telefonera.

Spännande. På sommaren är det högtryck i Slottet, förklarar Johanna Bjelkengren. BILD: ANDERS ERKMAN

Mer läsning

Annons