Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det har varit en lång resa"

Jasmine Karas liv är som en blues.

Annons
Jasmine Kara har både släppt en platta och skrivit en självbiografisk bok.

Hon plågades av hot och misshandel och hamnade i den psykiatriska vården. Förnedringen och hjälplösheten rann i hennes blodbanor, men en dag fann hon sinnesro och styrka att resa sig och andas tryggt. Musiken och orden hjälpte henne att finna en väg mot friheten.

Med Aretha Franklin som andlig vägvisare tänker hon på att hon i dag blir bemött med respekt. Jasmine har chans att bli Årets örebroare.

– Det är ofattbart, overkligt att just jag kan bli årets örebroare, säger Jasmine som gjort en resa från Tybble och Almby skola till New York och Manhattan.

Så mycket positivt har hänt under så kort tid. Hon har släppt plattan ”Blues ain’t nothing but a good woman gone bad.” Hon har kommit ut med självbiografiska boken ”Hälsa henne att hon ska dö”. Hennes liv, hennes skapande har blivit rubriker. Hennes röst har nått alla dem som sett Allsång på Skansen.

I boken berättar hon om sig själv som 13-åring. Hennes dåvarande kille fångade henne och slog henne med ord, den totala maktens förlamande och fängslande ord. Denna terror gjorde att hon försökte ta sitt liv och hon hamnade på en psykiatrisk klinik. Där gavs hon möjlighet att bege sig till den värld hon gillar bäst, musikens värld.

När hon var 19 år åkte hon till New York för att få skivkontrakt. Hon fick spelningar på klubbar i Brooklyn och Queens, och dessa ledde senare till kontrakt i Sverige. Skivan spelades in i Cosmos studios i Stockholm.

– Skivbolagsdirektören föreslog att jag skulle skriva för att presentera mig själv. Jag frågade hur mycket jag skulle skriva, och han sa ”så långt du kan”. Det gjorde jag, och plötsligt hade det blivit en bok.

I både boken och i musiken bearbetar hon sin svåra, till synes hopplösa, tid i tidiga tonår.

Vid 22 år talar hon med lugn, harmoni och tro på sig själv.

Hon är inte ”det lilla offret”. Hon är kvinnan som har modet att möta själens svarta skymning. Hon är en förebild för andra, kanske inte bara för tjejer utan också för killar.

– Visst är det kul att få uppmärksamhet i tv, radio och tidningar, men bäst av allt är den fina respons jag får av ”vanligt folk”. Några känner säkert igen sig själva i min berättelse. Jag hoppas att jag kan stärka och inspirera andra att inte ge upp sina drömmar bara för att livet är svårt. Jag är lycklig om jag kan hjälpa andra på något vis. Vem som helst kan lyckas, bara man inte ger upp. Man måste se framåt, inte tappa gnistan, inte gräva ned sig.

Musikbranschen är hård och krasst kommersiell. Tänker du på att framgång, inbjudningar, smek och applåder kan vara färskvara? Hyllningar kan snabbt bli fientligt förtal.

– Javisst, jag måste vara ödmjuk. Jag vill vara mig själv. Jag vill hela tiden vara nere på jorden. Den dag man tänker på att jag är bäst måste man sluta.

Du bor sedan en tid i Stockholm. Vad tänker du om Örebro?

– Jag bor i Stockholm, i Täby, för att det passar mitt jobb bäst. Men, men ... Jag älskar Örebro och Örebro kommer för evigt vara ”hemma” för mig.

Det är i Örebro hon har mamma, pappa och syskonen. Det är här hon har sina bästa, mest innerligt kära vänner.

– Det är ju Örebro som format mig som människa. Det är Örebro som gjort mig till den jag är, säger Jasmine och tänker på uppväxten i Tybble, på åren i Almby skola, på musikestetutbildningen i gymnasiet på Risbergska, på musikläraren Björn Johansson.

– Överhuvudtaget hade jag väldigt bra lärare, förklarar hon.

I Jasmines huvud virvlar planer inför framtiden och då kan Stadsliv tala om att de inte bara handlar om Örebro-galan.

– I Örnsköldsvik och Stockholm ska jag spela in en singel, ”Ain’t no more room”, och så ska jag åka över till New York för att göra en video till plattan, och så har jag börjat skriva en ny bok.

Torsdag 18 november är hon emellertid i hemstaden. Då kan hon bli årets örebroare.

Jasmine Kara

Ålder: 22 år

Familj: Singel, i Örebro bor pappa Massoud, mamma Birgitta och systrarna Emilia och Mozhdeh.

Bor: Täby, Stockholm är basen, men ska snart till New York en tid.

Aktuell: Kan bli årets örebroare vid Örebrogalan 18 november.

Mer läsning

Annons