Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det känns som omvi är mitt i ett krig"

Ida Hermansson, 24 år från Adolfsberg i Örebro, bor numera i fiskebyn Tomé fyra mil norr om Concepcion.
-Jag vaknade av att det skakade i natt. Det var väldigt starkt. Men jag har vaknat av jordskalv varje natt sedan det första skalvet.

Annons
Ida Hermansson bor fyra mil från senaste skalvets epicentrum. Hela grannbyn är förstörd.

Chile drabbades av ett nytt jordskalv i natt. Ida Hermansson från Örebro befinner sig fyra mil från skalvets epicentrum. Militären har kommit till Tomé och det råder utegångsförbud mellan klockan sex på kvällen och klockan tolv på dagen.

- Det känns som om vi är mitt i ett krig. Vi får inte gå ut under vissa tider på dygnet eftersom folk har börjat plundra hus och affärer.

Hus har rasat i Tomé och människor har dött. Det är stökigt på gatorna men annars har byn klarat sig förhållandevis bra jämfört med en en grannby en mil norrut.

- Där var förödelsen total, 800 hus finns inte längre, säger Ida Hermansson.

Hon och hennes man har valt att fortsätta sova inomhus, men många vägrar sova under tak och bor i tält istället.

Efter det första jordskalvet i lördags utfärdades en tsunamivarning. Och tsunamin kom. Invånarna i Tomé klarade sig relativt bra tack vare att byn ligger i en vik med skydd från en ö.

- Men vattnet nådde ändå in till torget i centrum, säger Ida som flydde undan vågen upp på ett berg.

Ida Hermansson tycker att hela situationen känns overklig. Men hon minns främst det kaos som utbröt under lördagsmorgonen.

- För oss var den första jordbävningen det värsta. Hela världen skakade. Sedan blev det bara svart och vi hörde grannar och barn som skrek. Jag är tacksam för att vi har klarat oss.

Ida Hermansson med sin man utanför huset i byn Tomé i Chile.

Mer läsning

Annons