Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det politiska ledarskapetmåste bli mera jämlikt"

Fem män i rad, Kent Persson, Staffan Werme, Lennart Bondesson, Rasmus Persson och Fredrik Persson presenterade på onsdagen hur Örebro ska ledas och styras de närmaste fyra åren om koalitionen med Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet vinner höstens kommunalval.

Annons

Och jämställdheten var egentligen ingen fråga som presenterades i det samlade valmanifestet men när frågan ändå trängde sig på svarade Staffan Werme (FP), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är alla ettorna på listorna respektive parti har valt, även om det kanske inte är någon lycklig bild.

Och de politiska bröderna fyllde på.

– Den här formationen säger inte att vi inte ska driva jämställdhetsarbetet, säger kommunalrådet Rasmus Persson (C),

– Nej, det samlade politiska ledarskapet måste bli mer jämlikt, säger Kent Persson (M).

– Det kan man nästa säga som ett löfte, fyller Staffan Werme på.

Inga stora vallöftenNågra vallöften om stora dyra kommunala satsningar har man inte från koalitionens sida.

I stället understryker man den ekonomiska försiktigheten även om man säger att det ser bra ut just nu för Örebro kommun.

– Det ekonomiska läget är svåranalyserat och det skiljer mellan olika bedömningar vilka intäktsökningar man kan räkna med 2011, Staffan Werme.

– Därför är vi försiktiga att lova något som kostar pengar.

KommunalskattenI stället uppehåller man sig ganska länge kring en diskussion om nivån på kommunalskatten. Man vänder sig emot att skatten, 21:22 är mer eller mindre orubblig.

– Är 21:22 den ultimata skattesatsen, frågar Werme.

– Ok, då ska den vara 21:22 men vi måste kunna göra smärre förändringar upp och ned. I olika undersökningar och rankingar av kommunal verksamhet finns inget generellt samband mellan resultatet och hur mycket pengar som satsas, säger Staffan Werme.

Kvalitét viktigt– Det är sällan eller aldrig folk diskuterar skatten med oss politiker utan det handlar om kvalitén på till exempel omsorgen eller skolan, säger Lennart Bondesson (KD).

På frågan om de förebådar en skattehöjning skakar alla på huvudet och svarar unisont, nej.

– I en instabil ekonomi som den vi upplevt de senaste åren måste skatten vara ett instrument bland alla andra för att klara den kommunala ekonomin, säger Staffan Werme.

Mer läsning

Annons