Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det skakadefruktansvärt"

- Jag hade precis kommit hem då det började skaka något fruktansvärt. Saker ramlade ned i golvet och taklamporna gungade.
Det berättar ex-örebroaren Shirko Taheri som bor och studerar i hjärtat av Tokyo.

Annons

Trots det mycket kraftiga jordskalvet kände sig Shirko Taheri relativt lugn i sin bostad. Han följde de instruktioner han fått av myndigheterna – att öppna dörrar och fönster på glänt.

- Jag insåg nog inte riktigt allvaret i hela situationen. Under de cirka 20 månader jag har bott i Japan har jag varit med om flera jordskalv. Man blir ganska luttrad, men det här skalvet var betydligt mer seriöst än alla andra, säger han.

Efterskalv

När NA når Shirko på fredagseftermiddagen svensk tid drabbas Tokyo med jämna mellanrum av efterskalv. Men de blir svagare och svagare. På gatorna är det mycket mer folk än vanligt och många försöker med sina telefoner att nå vänner och anhöriga.

- Mest påtagligt är att alla tåg i Tokyo står stilla, så alla människor måste transportera sig i gatuplan, berättar Shirko.

Hur är det med infrastrukturen i övrigt?

- Mobiltelefonnäten är fortfarande utslagna, men internet fungerar och el har vi.

Och hur ser det ut runt omkring dig – är förödelsen stor?

- Nej, egentligen inte. I ett par av de stora galleriorna har ett antal fönster gått sönder men annars ser det ut som innan skalvet, berättar Shirko Taheri.

Shirko Taheri bodde i Örebro mellan 2003 och 2006 då han studerade vid Örebro universitet.

Mer läsning

Annons