Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var en varg"

Anders Andersson stod med kaffekoppen i handen och tittade ut över fälten. Då såg han plötsligt ett stort djur stå borta i skogsbrynet.
- Det var en varg. Jag är helt säker, säger han.

Annons

Anders Andersson sprang genast och hämtade kikaren. När han fick se det stora djuret i närbild skingrades alla tvivel.

- Han stod där i ett par minuter. Sedan gick han vidare. Han var gigantisk.

Men det var nog ingen "han". Det Anders Andersson såg kan mycket väl vara den unga vargtiken M11-15. Hon är försedd med sändare och enligt en karta gjord av Olof Liberg på på Grimsö forskningsstation har M11-15 passerat Brändåsen.

Läs här om den unga varghonans vandring genom Närke.

Klockan var 08.25 på måndagsmorgon när Anders fick syn på vargen från sitt lägenhetsfönster i Brändåsen. Lite senare gick han ut på det nysådda sädesfältet som vargen hade passerat och tittade efter spår. Ett av dessa spår kan du se på bilden här intill.

- Jag har sett vargspår nära Laxå där jag jagar, och det här var likadant. Spåret var jättestort, det var knappt så min handflata täckte trampdynan.

Han har skickat in ett eget foto av trampdynan till länsstyrelsen, men det är inte säkert att spåret blir inspekterat.

- Vi brukar inte kolla upp ensamma ungvargar. Vi måste prioritera stationära vargar, säger Fredrik Wilde, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro län.

Fredrik Wilde säger sig dock inte ha någon anledning att betvivla uppgifterna och bilderna han sett talar för att det varit en varg.

- Utifrån bilderna är det dock svårt att dra några slutsatser eftersom det inte finns något att relatera till. Men generellt är spårstämpeln från en varg 9 till 11 centimeter, säger han. 

De här spåren finns på ett nysått fält i Brändåsen.
Anders Andersson blev väldigt förvånad när han tittade ut genom fönstret på måndagsmorgonen. Sedan gick han ner till fältet och letade efter spår.
Klicka på bilden för att studera kartan. Stjärnorna markerar registrerade positioner med jämna mellanrum 22-26 april.

Mer läsning

Annons