Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det var rena helvetet”

Örebroarna Seydou Bahngoura och Peter Axelsson fastnade på Amsterdams flygplats Schiphol.
Det hela utvecklades till en mardröm.
– Det var rena helvetet. KLM hade ingen kontroll på situationen, berättar Seydou.

Annons

Kompisarna Seydou Bahngoura och Peter Axelsson var på väg hem från en fotbollsresa i Barcelona i torsdags. Men på grund av askmolnet var planet tvunget att landa i Amsterdam på den stora flygplatsen Schiphol.

– Vi frågade vad som skulle hända. Men personalen visste ingenting, berättar Seydou.

Det var starten på några mardrömsdygn för de två kompisarna.

Torsdagskvällen fortsatte utan att de fick veta någonting. De blev erbjudna vatten och bröd. Seydou och Peter fick sen sova på smala tältsängar i en av flygplatsens gater tillsammans med tusentals andra flygresenärer.

På fredagen fortsatte

jakten efter information. Men status quo:

– Det var riktigt, riktigt illa. Vi fick ingen som helst assistans från flygbolaget. Ingen information, ingen mat, ingen dusch. Ingenting. Vi fyratiden kunde de säga att det skulle komma mer information vid sextiden. Men sen när klockan var sex så sa de åtta istället, och sen bad de oss att återkomma nästa morgon, berättar Peter upprört.

– Det var rena helvetet. KLM hade ingen kontroll på situationen. De hade svårt att hantera alltihop. Konstigt med tanke på att det är ett så pass stort flygbolag, säger Seydou.

Lördagen fortsatte precis som både torsdagen och fredagen. Ingen information, inga alternativ - och vatten och bröd som mat. Men till slut lyckades Peter och Seydou få tag på en busschaufför som kunde köra till Sverige. Kravet var att de lyckades få ihop 40 personer som skulle till Sverige.

Peter och Seydou lyckades ragga ihop elva personer. Sedan begav de sig till informationsdisken för att fråga om de kunde hjälpa till att efterlysa personer i högtalarsystemet – men de vägrade.

– Då fick det vara nog. Jag och Seydou hyrde en bil. Sen hem till Sverige, först upp till Stockholm för att hämta bilen, berättar Peter.

De delade bilen med ett bröllopspar från Göteborg som var på väg till Paris på smekmånad, men som var tvungna att vända hem. Bilen kostade närmare 10 000 kronor att hyra. I går vid 18-tiden var Peter Axelsson och Seydou Bahngoura hemma i Örebro.

Nu kommer Peter och Seydou att gå vidare.

– Jag kommer att skicka ett brev till KLM och påpeka vad jag tyckte om hur vi blev behandlade som var nästintill kränkande. Jag kommer att undersöka vilka möjligheter det finns för ekonomisk ersättning, berättar Peter Axelsson.

På såna här tältsängar sov Peter Axelsson och Seydou Bahngoura.

Mer läsning

Annons