Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital jukebox på biblioteket

Nu kan vem som helst låna ljudböcker och film från stadsbibliotekets mediejukebox. Snart kan man också låna ut sina egna alster.

Annons
Studenten Johan Wilsson provar mediejukeboxen för första gången, han laddar ner en ljudbok och tror att han kommer göra det fler gånger.

Allt man behöver för att låna är ett usb-minne, musikspelare eller musikspelartelefon som kopplas direkt in i mediejukeboxen som står i bibliotekets mediehörna. Man behöver inget lånekort och det räcker med några knapptryck så laddas en hel ljudbok ner på några minuter.

– Vi ville att det skulle vara enkelt, det är många som har frågat efter mp3-filer av ljudböckerna och inte har vetat hur man gör för att få in cd-skivorna i till exempel en mp3-spelare, säger Jan Hansson som är it-bibliotekarie på stadsbiblioteket i Örebro.

Ljudböckerna man lånar får man ha i trettio dagar. De är dessutom digitalt vattenstämplade så att man inte ska kunna sälja dem vidare.

– Än så länge är det mest de mindre förlagen som finns tillgängliga till exempel piratförlaget, men vi får se vilka som tillkommer senare det beror på vilka förlag som sluter avtal med mediejukeboxföretaget, säger Jan Hansson.

Trycket har i alla fall varit stort och de cirka femhundra titlar som finns lånas flitigt. De flesta som lånar är äldre, ungdomarna har låtit vänta på sig.

– Ja vi har ju bara haft den här några veckor men många har hört om det på tv och radio och blivit nyfikna, mest är det äldre som använder jukeboxen eftersom de inte vill sitta hemma vid datorn och traggla med tekniken men när vi får igång demoteket hoppas vi flera ungdomar kommer prova, säger Jan Hansson.

Demoteket är en avdelning i mediejukeboxen där man kan ladda ner alster som alla kan bidra med. Det kan till exempel vara egen inspelad musik, dikter eller outgivna ljudböcker. För att bidra lämnar man in det man vill låna ut på en cd-skiva till biblioteket.

Mer läsning

Annons