Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Är debattklimatet för hårt?

Att politiker vågar säga vad de tycker är viktigt för demokratins skull. Ibland är mötesklimatet för hårt i Örebro kommun, menar vänsterpartisterna Jeanette Rapp och Cecilia Lönn Elgstrand. Det ingår i spelet, menar andra.

Annons

Vad tycker du om nivån på den politiska debatten? Säg din mening genom att kommentera den här artikeln!

Män behandlar kvinnor nedlåtande och använder klassiskt maktspråk för att tysta obekväma åsikter. Debattklimatet i kommunen är stundtals hårt. Inte minst för kvinnor. Det menar vänsterpartisterna Jeanette Rapp och Cecilia Lönn Elgstrand.

– Man känner det som att bli krympt, förminskad och dumförklarad, säger Jeanette Rapp.

Nyligen lämnade hon och miljöpartisten Sara Richert in en gemensam skrivelse till kultur- och medborgarnämnden där de sitter. De skriver att de blivit offentligt uppläxade av nämndordförande Behcet Barsom när de lämnat ett yrkande angående budgeten – trots att de innan mötet försäkrat sig om att det var okej att göra så.

– Egentligen är det ett bra klimat i den här nämnden. Därför blev jag ännu mer överrumplad när det här hände. Jag önskar att jag hade sagt ifrån direkt. Men jag blev bara tyst säger Jeanette Rapp.

Hårdnar debattklimatet inför valet?

– Det tror jag absolut,

Ska inte debatten vara hård ibland?

– Om någon är ny i politiken, 20 år och kvinna kan man inte vara hård. Det måste finnas ett medvetande om maktstrukturerna. Man måste släppa in kvinnorna, säger Jeanette.

Vad är ett hårt debattklimat egentligen, funderar Cecilia Lönn Elgstrand, som ingår i kommunens jämställdhetsdelegation.

– Det behöver finnas en hårdhet i argument, fakta och åsikter. Man måste ändå tänka på tonfall, bemötande och att lyssna färdigt på andra. Att debattera handlar ju om att visa väljarna var vi står – inte att sätta sig på andra.

Behcet Barsom (KD) menar att han borde ha tänkt sig för.

– Om någon känner så här måste man ta det på allvar. Jag får ta mig i kragen.

Han tycker att det generellt är ett bra debattklimat i nämnden, men att debatten kan vara hårdare i fullmäktige.

– Utifrån erfarenheter där, är det främst männen som hettar till i debatten.

När NA talar med några andra politiker tycks de instämma i bilden, men det handlar inte bara om hård debatt.

– Härskartekniker kan också vara att himla med ögonen, vända sig bort när någon pratar eller sucka, det ser man också, säger Ia Malmqvist (MP).

Karolina Wallström (FP) säger att på sätt och vis blir alla politiker experter på härskartekniker.

– Det ingår lite tyvärr, ibland är det så att jag inte ens hör det längre.

Hannah Ljung (C) ser framför allt vikten i att hålla diskussionen levande. Hon är ordförande i byggnadsnämnden, där mandatperioden inleddes med ett temamöte om härskartekniker. Syftet är lika mycket att politiker med olika lång erfarenhet ska känna sig trygga som en fråga om jämställdhet mellan kvinnor och män, anser hon.

– Att titta på en film kanske inte låter så märkvärdigt, men man får en gemensam referensram att diskutera utifrån och det blir inte lika känsligt.

Mer läsning

Annons