Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Är du orolig över färre grönområden?

Örebro ligger i topp i landet med att skydda gröna ytor. Men ett varningens finger höjs. När städer växer så snabbt som Örebro gör nu finns risken att det gröna byggs bort.

Annons
Stenstaden Örebro. I Örebro finns många gröna områden – men det finns delar av stan som bara är sten. Och när staden växer riskerar grönytor som finns att naggas i kanten.

Det är Patrik Grahn, professor vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, som både berömmer Örebro och varnar.

– Örebro är kanske bäst i landet i skyddet av grönområden, säger han. Men tillägger:

– Än så länge.

– Man får noga bevaka utvecklingen nu. Det finns alltid byggherrar som ser ytor som är attraktiva att bebygga.

På Rosta gärde, ett av de stora grönområdena i Örebro, har dagen gett en föraning om vår. Nu dalar solen och kylan smyger in.

– Det gör oss inget. Det är så skönt att vara här ute, vi behöver det, säger Annica Backman, på promenad med sonen Theodor, 7 månader, i barnvagnen, och hunden Sky, 8 år, ivrigt trampande vid hennes sida.

– Jag vill ha nära till grönområden, nära till skogen. För mig själv, för mitt barn och för min hund.

Vi behöver stora gröna områden nära oss, det är nödvändigt för hälsan visar forskning. Men de gröna ytorna har över lag minskat i städerna de senaste decennierna. När städer växer ska de förtätas, det är inriktningen. Nya hus byggs på oanvända marker, helst inte alltför långt från stadskärnorna.

En beräkning som SCB gjorde i början av 2000-talet visade att grönytorna i städerna då hade minskat. Örebro var en av de städer som ingick i beräkningen. Om ett år ska en ny beräkning göras.

Hur använder du grönområden? Är du orolig över att de ska försvinna? Berätta på na.se eller hör av dig till [email protected] eller 019-15 50 22.

Läs hela reportaget i dagens pappers-NA eller köp dagens lösnummer av den digitala e-tidningen här.

Mer läsning

Annons