Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Behövs det en mansdag?

I dag är det den internationella mansdagen. På bygget i Grenadjärstaden jobbar inte en enda kvinna. Men den grabbiga jargongen är inte lika tuff längre, menar platschefen Håkan Jansson.

Annons
Peter Öhlund, 54 år, snickare:– Det är en man som kan göra de flesta saker – även i hemmet som att ta hand om barnen. Jag är uppfostrad i ett hem där mamma var hemma och varit med i övergången till ett mer jämställt samhälle. Det är bara gott med jämställdhet. När jag var liten var indianhövdingarna mina förebilder. I dag skulle jag säga Nelson Mandela. Tänk om flera män var som honom.

Fikarast på bygget. Ett antal män dricker förmiddagskaffe och äter smörgås. Av 25 hantverkare och arbetsledare som jobbar med att bygga Brf Saluten i Grenadjärstaden är alla män. Det är inget nytt. Byggen är traditionellt sett mansdominerade arbetsplatser.

– Det var länge sedan jag stötte på någon kvinna bland hantverkarna, säger Håkan Jansson, platschef.

På tjänstemannasidan finns kvinnor. En och annan målare är visserligen också kvinna. Men i övrigt ser det ut som det alltid har gjort. Miljön är grabbig. Men det har blivit bättre, menar Håkan Jansson.

– Det är inte lika hård jargong som det var tidigare. Det beror på hur vi arbetsledare formar arbetsplatsen.

Ett flertal arbetsmiljö-kurser som Håkan och hans kollega Aram Abdullah har gått har handlat om genus och könsfrågor. De tycker att det diskuteras mycket om den psykosociala miljön och om att den ska vara tillåtande utifrån flera aspekter som kön, religion och etniskt ursprung. Det är bra, menar de.

– Vi jobbar mycket med det, säger Håkan Jansson.

Diskutera behovet av en mansdag här intill.

Internationella mansdagen

Firas den 19 november i flera länder i världen.

2009 ratificerades bland annat följande mål att beakta på mansdagen: främja positiva manliga förebilder, fira männens positiva bidrag till samhället, fokus på mäns hälsa och välbefinnande. emotionellt, fysiskt och andligt, belysa diskriminering mot män i social omsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt, främja jämställdhet, skapa en säkrare, bättre värld.

Mer läsning

Annons