Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Hur ska en bra lärare vara?

Helena Yourston fick Pedagogiskt pris för sitt arbetssätt ”Från start till mål”, som utgår från barnens perspektiv. – Jag är förvånad att ingen uppfunnit det här förut.

Annons

I ett arbetsrum på avdelningen Knorren på Almby förskola sitter Helena Yourston. Hon är specialpedagog, och fick i slutet av oktober ta emot Pedagogiskt pris för sitt arbete inom förskolan.

– Det är jättekul att ha fått det här priset, speciellt eftersom det är pedagogerna jag jobbar med som nominerat mig.

Priset får hon bland annat för ett nytt arbetssätt hon tagit fram, ”Från start till mål”. Genom att utgå från barnens perspektiv, intressen och frågor vill Helena Yourston låta verksamheten utvecklas med barnen i fokus.

– Det hjälper pedagogerna att titta på sin verksamhet – vad gör vi, hur, varför, och hur blev det? Där får vi in barnens tankar också. Vi vill att barnen ska lära sig, men det är verksamheten vi måste utveckla för att barnen ska kunna lära sig.

Helena Yourston har tre tips till hur hon tycker en bra lärare ska vara:

1. - Lyhördhet; att vara lyhörd för barns tankar. Det viktiga är att lyssna på barn. Lyssna kan innebära att vara lyhörd till dem som inte har språk, och att lyssna på barns tankar och åsikter. De är dem som vet sitt eget bästa, och kan hjälpa oss hur vi ska göra.

2. - Ta vara på det som är positivt.

3. - Se allt ur ett barns perspektiv, och tänk ”skulle jag säga eller göra samma sak mot en vuxen?”. Hur känner barnet? Hur skulle jag vilja bli bemött?

Hur tycker du en bra lärare ska vara? Diskutera gärna här intill!

Mer läsning

Annons