Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distanselever presterar sämre

Det är stor skillnad i prestationsgrad mellan distans och campusstudenter. Det konstaterar Högskoleverket, HSV, i en studie.

Annons

HSV har mätt antal avklarade högskolepoäng. De som läser på distans tar betydligt färre poäng. Prestationsgrad räknas i vilken omfattning studenterna klarar de högskolepoäng de varit registrerade för. Om alla studenter skulle klara sina poäng skulle prestationsgraden vara 100 procent.

Den stora ökningen av distansstudenter sågs som en trolig förklaring till nedgången, men HSV hade inga uppgifter som säkert kunde bekräfta detta. Nu har verket på regeringens uppdrag tittat närmare på distansutbildningen och kan konstatera att distansstudenternas prestationer är betydligt lägre än campusstudenternas.

För all högskoleutbildning är den genomsnittliga prestationsgraden 79 procent — för distansutbildningen bara 56 procent.

Det finns flera förklaringar. En anledning är att många som väljer distansstudier redan har en examen och studerar för att vidareutbilda sig snarare än för att ta poäng. Det kan också handla om att studenten överhuvudtaget inte börjat på kursen men inte blivit avregistrerad.

Det visar sig nämligen att mer än en tredjedel av distansstudenterna inte tog en enda poäng.

Höstterminen 2009 studerade drygt 80 000 studenter på distans, vilket är fyra gånger fler än för tio år sedan.

Örebro universitet har 2 909 distanselever vilket är 24 procent av alla studenter.

Örebro Teologiska Högskola har 104 distansstudenter vilket är 46 procent av alla studenter på skolan.

Mer läsning

Annons