Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ditt smink innehåller hundratals kemikalier

Medvetna konsumenter är minst lika viktigt som kontroll och förbud om det ska gå att begränsa användningen av farliga kemikalier.

Annons
Smink innehåller en stor mängd kemikalier.

Dioxinlarmen ledde till minskade utsläpp i Sverige i takt med utvecklad rökgasrening.

Redan på 1970-talet varnades för bromerade flamskyddsmedel och flera har förbjudits inom EU men många återfinns fortfarande i våra bostäder och omkring oss. I början av 1950-talet uppskattades världens kemikalieproduktion till sju miljoner ton om året. I dag produceras omkring 500 miljoner ton kemikalier om året.

Tjockt med kemikalier i sminkEn daglig make-up kan innehålla upp till 515 olika kemikalier.

– Vi vet att mellan 200 och 300 kemikalier är farliga, men de flesta kemikalier vi omger oss med vet vi väldigt lite om, säger Magnus Engwall, biologiprofessor vid Örebro universitet.

Han var en av många specialister som medverkade vid den temadag om ”Kemikaliesmart Örebroregion” som arrangerades av länsstyrelsen, Örebro universitet och Örebro läns landsting.

– Vår användning av kemikalier är alltid ett lika hett ämne, säger Karin Runnels, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Örebro.

Förespråkar aktiva val

– Väldigt mycket handlar om forskning och lagstiftning på en högre nivå men vi tror att man kan påverka mycket själv genom att välja och välja bort.

– Det kräver dock att vi blir medvetna och med den här träffen vill vi sprida medvetandet bland lokala beslutsfattare i vår region, säger Karin Runnels.

– Det spelar roll vad vi väljer till vardags, säger Magnus Engwall.

– Om vi ska kunna minska vår exponering mot kemikalier är det viktigt med bra märkning av alla varor för att vi ska kunna välja. För det som inte efterfrågas, det produceras inte heller, säger han.

Som exempel på vardagskemikalier som han tycker att konsumenter kan avstå är sådant som doftrenare och komplexa rengöringsprodukter.

En vanlig make-up kan innehålla över 500 kemikalier.

Mer läsning

Annons