Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsannonser kan ge tips

Metoderna för att lura äldre och stjäla från dem blir allt fler. Information i dödsannonser är en väg som fräcka brottslingar använder för att begå åldringsbrott.

Annons

Änkan söks upp, det är oftast kvinnor som drabbas, och brottslingar ger sig ut för att ha känt hennes man och tar sig på så sätt in i bostaden.

Sedan stjäls värdesaker eller besökaren propsar på att göra en affär och blir allt hårdare i kravet på att få pengar direkt.

Hänsynslösa brott– I Örebro har vi inte drabbats av brott via dödsannonser, inte vad vi vet. Det kan finnas brottslingar som använt metoden utan att avslöjas. Men det finns många andra sätt att lura äldre. Det är hänsynslösa brott vi lägger stora resurser på att utreda, säger Urban Ståhl hos Örebropolisen.

Han är chef för spaningsgruppen och ansvarar för utredningen av det grova rånet mot en 88-årig kvinna i Adolfsberg i Örebro förra veckan.

– Åldringsbrott sker ofta i perioder, ligor slår under några dagar till på en ort för att sedan försvinna. Det är inte ovanligt att de följer efter en äldre person i en livsmedelsbutik och vilseleder genom att fråga något. Under tiden stjäl medkumpanen väskan eller plånboken.

Vilka andra exempel har du?– Brottslingar som står vid bankernas uttagsautomater och vilseleder för att komma över pengar eller följer efter den som tagit ut pengar. Vi har förstås också direkta rån och väskryckningar, men sådana är det just nu få av i Örebro. Vi har tidigare haft problem med tonåringar på moped som ryckt väskor. Rent allmänt tror jag många blivit mera vaksamma och på så sätt klarar sig undan brott.

”Låtsas”-beteendeEtt vanligt åldringsbrott är då några personer, ofta två, lurar sig in genom att påstå att de vill sälja något, är hantverkare, gör en undersökning, eller någon annan förevändning. Under tiden en av dem pratar stjäl den andre. Det händer också att äldre erbjuds hjälp hem med matkassar och får ovälkommet besök.

– Det är den typen av brott som ofta pågår i perioder, säger Urban Ståhl.

Mer läsning

Annons