Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall fick fotbollsklubb att köpa en hjärtstartare

En 14-årig pojke omkom på Karlslund arena för tre år sedan. Nu har fotbollsklubben köpt in en hjärtstartare.

Annons

Det har gått tre år sedan en 14-årig pojklagsspelare omkom på Karlslund arena i samband med en distriktslagsmatch i fotboll.

Spelaren kollapsade på planen och hjärt- och lungräddning påbörjades. Trots det gick hans liv inte att rädda.

Efter dödsfallet startade en debatt om klubbar och företag skulle tvingas ha hjärtstartare, defibrillatorer, för att minska risken för fler dödsfall.

Karlslunds IF HFK har nu köpt in en hjärtstartare för bidrag från Örebro kommuns Kultur- och fritidsförvaltning.

”Känns tryggt”

– Det känns tryggt att veta att vi nu har de bästa förutsättningar till snabb hjälp om någon drabbas av hjärtstillestånd, säger Andreas Östby, ungdomskonsulent och cupansvarig på Karlslund IF HFK.

– Hjärtstartaren kommer att hållas tillgänglig under alla fotbollscuper och andra arrangemang på Karlslund arena och Rosta Gärde, fortsätter Östby.

Kommunen delade förra året ut en miljon kronor i extra föreningsanslag. Karlslund, som fick 20 000 kronor, var den enda förening som valt att investera i en defibrillator.

Hjärtstartaren kommer att finnas på en vägg i föreningens kafeteria. Redan till helgen börjar den första cupen där 20 lag med 11-åringar möts.

Men hjärtstartare kommer inte att finnas tillgänglig än eftersom ledare och andra inom föreningen först måste utbildas i hur den fungerar.

Mer läsning

Annons